Начало » Новини » Новинa
Актуално
Ново незабравимо приятелско посещение на турските приятели

17 Юни 2013

 

Ново незабравимо приятелско посещение на турските приятели

 

Втори етап на шеста дейност  по трансграничния проект „Иницииране на партньорства за валоризация на местните природни дадености и културното наследство"

 

Лора Величкова

 

  Два незабравими дни за българската група, посетила Турция, ще останат 15. и 16. юни 2013 година. Приятелското посещение беше във връзка с втори етап от шеста дейност

от новия трансграничен проект между две общини под наслов „Иницииране на партньорства за валоризация на местните природни дадености и културното наследство" № 2007СВ16IPO008-2011-2-139. Водещ партньор е Общинското училищно настоятелство на училища и ЦДГ, втори партньор е община Болярово и трети- община Кофчаз. Времетраенето му е 12.04.2013- 11.04. 2014 г. Общият бюджет е 95 441 евро. Проектът бе представен на встъпителна пресконференция на На 24 април 2013 година в залата  на Младежки дом- град Болярово

 Този етап от дейността се състои в участие на фолклорни групи от нашата община във фолклорен празник в община Кофчаз, Република Турция. Една певческа група (към НЧ „Възраждане"- гр. Болярово, от пенсионерски клуб „Болярка" ) и един танцов състав (ДТС „Боляровче"- Болярово) взеха участие на фолклорния празник- фестивал „Топчу баба", община Кофчаз.

   На 15 юни пристигна българската група, състояща се от членове на екипа по проекта, други специалисти, танцьори и певици. Кметът на община Кофчаз Нури Чалъшкан със семейството си и членове на екипа от турска страна. Посрещането бе радушно и гостите от България бяха особено щастливи да видят отново турските приятели. Освен ръководителят на групата и проекта София Минева, официални гости от България бяха и кметът на община Болярово със съпругата си (секретар на НЧ „Възраждане"- Болярово) и заместник-кметът Нина Терзиева.

  След настаняването в хотела в град Къркларели  и обяда, българската група се отправи към местността, на която се провежда ежегодния фолклорен турски събор „Топчу баба" в община Кофчаз. Топчу Баба е първият авангард дервишин, който е

дошъл в Румелията. Той е Хорасански духовник. Както се разбира и от названието той е османски офицер. Всяка година през лятото в местността в община  Кофчаз, в чест на Топчу Баба се прави курбан, за който всеки безвъзмездно дарява средства и се организира тържество, където участие с представянето на обичаи и танци, вземат участие групи от различни населени места в цяла Турция.. Тези чествания са едни от най- хубавите  примери за подобни народни празници в Тракия.

  Българските специални гости получиха множество аплодисменти. Жените от групата за автентичен фолклор на пенсионерски клуб „Болярка" към НЧ „Възраждане- 1912 г." изпълниха няколко песни. Тяхното изпълнение бе слушано с интерес  и възхищение от множеството гости на събора, събрани от цялата страна. Много жени и деца, разглеждаха с одобрение и любопитство фолклорните национални носии, искаха да се снимат с жените от групата и се опитваха да им кажат колко са харесали техните песни.

С кръшни български хора, децата от детски танцов състав „Боляровче" също очароваха турската публика и предизвикаха възхитените им погледи и заслужените им аплодисменти. На този събор приятна изненада за децата и част от възрастните да срещнат познати лица, с които са общували по вече отминалият трансграничен проект „Две различни практики - една обща цел". Задоволството от тази среща бе взаимно, защото на приятелството началото бе поставено още тогава и много общи приятни спомени остават, както и възможността за бъдещи срещи по различни поводи.

  С тези изяви на певческата група и танцовия състав на фестивала, втората част от шеста дейност по проекта приключи, но не и запознаването с културата на домакините за българската група.

  На 16 юни, гостите от българската група, с ръководител София Минева(ръководител и на проект „Иницииране на партньорства за валоризация на местните природни дадености и културното наследство" № 2007СВ16IPO008-2011-2-139)  посетиха историческия музей в Къркларели и разкопките на Канлъгечит и Аша пънар могила. Водени бяха от кметът на община Кофчаз Нури Чалъшкан и от Ибрахим Цекич- технически асистент на проекта.   

  И на двете места уредниците там разказаха на гостите историята, свързана с тези места.

В историческия музей на Къркларели са съхранени инструменти и съдове от бита на хората, живели някога. Там се намират и доста оригинали, извадени при разкопките на Аша пънар. И децата, и възрастните гледаха с възхищение експонатите. Интересни са и видовете животни, на които има също отделено място. След това излязоха в градината, където също имаше археологически находки от разкопките.

След музея, групата бе заведена от гостите на разкопките на Канлъгечит и Аша пънар могила. Аша пънар е много важен обект, тъй като това е първото неолитно селище, което показва появата на най-ранното земеделско поселение на Европа преди 8 500 години. Канлъгечит е селище от ранната бронзова епоха, както и най-ранният град в Югоизточна Европа. След разкопаването и проучването му от 2009 година вече е отворен за посетители. И двата обекта са проучвани от български и турски археолози, отново по трансграничен проект. Там е направен музей на открито и в рамките на трансграничния проект с Бургас са обогатени експозициите на открито, пресъздаващи срещата , в която е съществувало праисторическото селище.

   С внимание и интерес българските гости разглеждаха тези културни забележителности и града. С малко тъга се тръгнаха обратно за България. Много незабравими спомени и приятни мигове запечата в съзнанието си всеки. Част от децата бяха участници и във вече приключилият трансграничен проект „Две различини практики- една обща цел" и за тях поредната посещение беше приятно, както и срещата с турските приятели отново. Друга част, както и певиците от пенсионерския клуб към читалището, са идвали само на еднодневно посещение и сега бяха очаровани от престоя си и новите запознанства. Част от впечатленията можете да прочетете и вие.

  Предстои и третата част от шеста дейност през есента на настоящата година и ще се състои в кръгла маса между младежи от двете общини, която ще се състои  в Болярово.

Още много разнообразни и интересни съвместни дейности предстоят, които участниците очакват с трепет и вълнение. Аз също- и ще ги отразя с удоволствие!

 

 

 

 

 

 

Споделени впечатления

 

 

Елена Николова, председател на пенсионерски клуб- Болярово и певица в певческа група „Болярка": „Посещението в Турция за мене беше истинско удоволствие. Ходила съм на екскурзия в Къркларели, Одрин, Истанбул, но никога не с такъв престой. Много ме радват новите запознанства с домакините от Турция и с радост ще продължа да се срещам с тях.

Изненадана бях с какъв възторг турската публика аплодира изпълненията ни и с какъв интерес разглежда националните ни носии, с радост изпълних желанието на много от гостите на фестивала „Топчу баба".

 За мене беше ново и приятно  изживяване запознаването ми с техните бит и култура както  при посещението на историческия музей в Къркларели, така и на разкопките Канлъгечит и Панар могила.

С удоволствие бих се върнала тук и се надявам да имам тази възможност. Ще се радвам искрено и на други срещи с новите турски приятели в Болярово.

 

 

Ана-Мария Тодорова, танцьорка от ДТС „Боляровче": „Аз имах удоволствието да бъда включена във вече отминалият трансграничен проект „Две различни практики- една обща цел", където се запознах с много от турските си приятели. Прекарахме незабравими мигове заедно, участвайки в различни дейности и в нашето, и в тяхното училища в Кофчаз, а приятелствата останаха и поддържаме контакт във фейсбук, където редовно си споделяме.

С радост се върнах отново в Кофчаз, разходих се из Къркларели и посетих културните обекти, запечатали се трайно в съзнанието ми.

Много приятно изживяване за мен ще е да се върна отново тук, както и да посрещнем скъпите турски гости в Болярово. И това, за щастие, ще се случи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •