Начало » Новини » Новинa
Актуално
Вълнуваща и резултатна студентска практика

30 Юли 2013

Вълнуваща и резултатна студентска практика

 

Бинка Величкова

 

  Участието на студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии - град София в проучванията на историческото минало на нашия край се превърна в благодатна традиция. Да, през месец юли 2013 г. те проведоха поредната си лятна археологическа практика. Тъй като тяхната специалност е „културно - историческо наследство", проучванията на откритите находки протичат всякога при повишен интерес.

  Любознателните момичета и момчета, както и тяхната очарователна ръководителка Диана Стоянова споделиха своите вълнения по време на интересната среща, проведена на 29 юли. За всички присъстващи в залата: кметове и кметски наместници, общественици, читалищни секретари и представители на читалища от община Болярово, служители от общинската администрация и членовете на ръководството ( в лицето на кмета Христо Христов и секретаря на общината Мария Чанева) беше интересна изготвената от студентите презентация. Тя включваше два основни акцента: ретроспекция на извършеното в предишните години и настоящите резултати от проучванията им по време на разкопките. „Професия археолог... три години по - късно"- под този наслов бяха презентирани обобщенията на младите хора. Обект на техните научни изследвания е разкритият средновековен замък в местността „Малкото кале".

  Според директора на Регионалния исторически музей- град Ямбол Стефан Бакърджиев, който е научен ръководител и също присъства на срещата, навярно този замък е построен в края на X или началото на XI век, а е разрушен от участниците в Третия кръстоносен поход в края на 1189 година.

  В залата бяха експонирани и някои от находките в резултат на археологическите разкопки: канички, чинии и други керамични предмети, бронзова гривна и т.н.

  Всички участници в тази научно- проучвателна дейност споделиха забавни впечатления, както и своите усещания при откриването на всяка поредна находка.

  Ръководена от общинския кмет г - н Христов, срещата прерастна в сбирка - задушевна, приятелска. Някак неусетно и непринудено... Искрено прозвуча изказването на Елена Анева, кметски наместник на село Воден и своеобразна „домакиня", тъй като откритите досега археологически обекти се намират в района на това селище.

  Накрая студентите връчиха подаръци за всички читалища от общината: книги, уникален календар, вестник „За буквита". А господин Христов получи персонален подарък от името на университетското ръководство на УНИБИТ с ректор проф. Стоян Денчев. Младежката група благодари за гостоприемството и предоставените условия по време на пребиваването си тук.

  Закривайки срещата, господин Христов изрази увереност, че се надява традицията да продължи, а откритите исторически обекти да превърнат общината ни в интересна туристическа дестинация занапред. 

  •