Начало » Новини » Новинa
Актуално
Социалисти от община Болярово и тази година бяха на Бузлуджа

31 Юли 2013

Социалисти от община Болярово и тази година бяха на Бузлуджа

 

„България на хората" беше мотото на националния  събор днес

 

Лора Величкова

 

 

  На 27 юли 2013 година близо 50 000 социалисти от цялата страна се събраха на историческия връх Бузлуджа, за да отбележат 122 години от основаването на партията си. Разбира се социалисти от община Болярово също бяха там, начело с председателя на Общинския партиен съвет Атанас Дженков. Част от групата бяха и кметове и кметски наместници от населените места на общината, общински съветници, служители на общинската администрация, а най - много бяха представителите на младежката организация на социалистите в община Болярово.

   Тъй като събитието под наслов „България на хората" бе посветено на 122 годишнината от създаването на социалистическото движение в България, 122-ма млади социалисти получиха своите партийни книжки. А съборът започна с полагането на венци на барелефа на основоположниците на партията.

   Официалната част бе открита от Янаки Стоилов, който призова събралото се множество да почете с минута мълчание паметта на наскоро починалия Александър Лилов - виден деец на партията.

  Много от присъстващите, предимно млади хора, както и партийни дейци и народни представители от „Коалиция за България" носеха тениски с надпис „ Да дадем шанс на Орешарски". Противно на очакванията обаче министър - председателят на България Пламен Орешарски не се качи на Бузлуджа. Неговото обръщение към хилядите, очаквали да го видят, прочете министърът на отбраната Ангел Найденов. „Няма да съм премиерът, който ще отнема права, длъжен съм да следвам мнозинството" - бяха думи от това обръщение, посрещнати с одобрение и скандирания „БСП".

  След него думата взе председателят на социалистите Сергей Станишев. Той поздрави хилядите, дошли и тази година на Бузлуджа и поиска от тях същото- подкрепа за Орешарски. И множеството, събрано на историческия връх потвърди, че дава своята подкрепа. С присъствието си и с подписката, направена из всички населени места на страната в подкрепа на настоящото правителство. От тази сцена Станишев призова от името на всички социалисти и симпатизанти Пламен Орешарски да си свърши работата и да изпълни записаното в програмата.

  Много настроение, както всяка година, донесе и музикалната програма. Изпълнителите, взели участие в нея, тази година бяха : Петя Буюклиева, квартет „Славей", Панайот Патайотов, солистите на ансамбъл „Пирин", Деляна Николова и други. Приятна изненада лично за мене, а и за много други присъстващи млади хора,  беше и стоящият съвсем близо до сцената популярен и обичан рапър Мишо Шамара. И той, като всички там, беше дошъл да заяви ясно,че иска шанс за това правителство и промяна.

   Въпреки протестите срещу това правителство и безредията, които те предизвикват, въпреки противоречивите мнения кой стои зад това и каква е истинската цел, качилите се 50 хиляди души от цяла България на 27 юли тази година на историческия връх Бузлуджа, доказаха, че това правителство има и ще има пълната подкрепа на хиляди в страната.

   Искам да завърша с посланието на видния представител на Ямболска област - външния министър Кристиан Вигенин, което чета на страницата му във фейсбук. То може би дава най - ясна представа за случващото се : «Днес на Бузлуджа 45 000 социалисти и симпатизанти подкрепиха правителството. Благодаря на всички за добрите думи и за усмивките! БСП отбеляза 122 години от учредяването си. На този фон лозунгът от жълтите павета "Искаме да ви няма!" звучат наивно, да не кажа нелепо. Ще ни има!"

 

  •