Начало » Новини » Новинa
Актуално
Кметът на община Болярово взе участие в срещата с премиера във Враца

2 Октомври 2013

Кметът на община Болярово взе участие в срещата с премиера във Враца

 

Лора Величкова

 

    Кметът на община Болярово Христо Христов взе участие в срещата на министър председателя Пламен Орешарски с представители на местната власт от цялата страна. Това стана на 27 и 28 септември 2013 година, на първата национална среща на градоначалници с правителството, организирана от БСП във Враца.

    От срещата стана ясно, че настоящото правителство ще даде повече правомощия на кметовете с бюджет 2014, но и повече отговорности.

    Освен премиерът на срещата присъстваха и почти цялото Изпълнително бюро на БСП, депутати и министрите:  Драгомир Стойнев, Даниела Бобева, Петър Чобанов, д-р Хасан Адемов, Зинаида Златанова, Десислава Терзиева, арх. Иван Данов. Присъстваше и председателят на Народното събрание Михаил Миков. Всички те бяха във Враца за двудневните дискусии с кметовете за бюджетите на общините, икономическото и стопанското им развитие и взаимодействието между местната и централната власт.

   Пламен Орешарски заяви, че още от януари 2014 година той и колегите му ще  започнат работа със съвета по децентрализация по по-следващия бюджет. Той се аргументира с идеята да се заложат повече сериозни точки в бюджетната рамка. «Ще направим и разграничение между централната и местните власти» - каза още премиерът. По думите му тази диференциация не е правена от 2002 година и се нуждае от реформи.

    "Има огромно поле да се оптимизира в двете направления - прехвърляне на повече функции към местните власти, но и обезпечаване на техните ресурси, така че наистина да говорим за децентрализация, а не да се въртим в омагьосан кръг", обясни премиерът. "Социалните функции могат да се вършат по-добре от кметовете, защото те познават най-добре проблемите на хората по места", даде пример министър-председателят. В същото време обаче обеща да помага на градоначалниците в намирането на инвестиции за регионите. Ако неподобрим всички елементи на върховенството на закона, не можем да постигнем добър инвестиционен климат и да постигнем поврат в доверието между гражданите и институциите, каза още премиерът.

    "Вие, кметовете виждате реалните проблеми на хората, а не такива, каквито се пишат по докладите", обърна се към градоначалниците той. Орешарски призна, че вместо очакван икономически растеж от 2 на сто, в момента данните са за 0,6-0,7 на сто. "Единствената по-радостна новина е, че в последния месец се засилва интересът на инвеститори, които са отложили навремето инвестициите си в нашата страна", каза по време на дискусията Орешарски. По думите му той нямало да назове причините, поради което въпросните компании са спрели свои проекти в страната.

   Преди премиера, пред червените кметове говори и соцлидерът Станишев, който обеща на градоначалниците регулярни срещи с централната власт.  

  •