Начало » Новини » Новинa
Актуално
Представители на община Болярово се включиха в деветата годишна среща на НСОРБ

18 Октомври 2013

Представители на община Болярово  се включиха в деветата годишна среща на НСОРБ

Лора Величкова

      В периода 13 - 15 октомври 2013 година в курортен комплекс «Албена» се проведе деветата годишна среща на Националното сдружение на общините в Република България. Дветата среща на местните власти тази година събра повече от 1000 общински лидери - председатели на общински съвети, съветници, кметове, ключови експерти. Акцентът в тазгодишния форум бяха новите възможности за развитие, които ще получат общините през програмния период до 2020 година.

     От община Болярово участие взеха:  кметът Христо Христов, заместник - кметът Нина Терзиева, председателят на Общински съвет - Болярово Атанас Дженков, общинският съветник Янко Анев и експертите Анелия Кирова и Диана Николова.

      През трите дни на годишната среща се проведоха конференции и дискусии на различни теми и общинските ръководители, съветници и експерти взеха участие в тези, засягащи пряко работата им.

   През първия ден, представители на общината ни взеха участие в:  Международна конференция „Местните решения за глобалните предизвикателства" (НСОРБ, Институт „Маркес" - Португалия); Проект „Е-ПОДЕМ - в подкрепа на общинските европроекти" (НСОРБ, ОП „Техническа помощ"); „Партньорство с неправителствения сектор за по-качествени социални услуги" (НСОРБ, Български център за нестопанско право).

    В 16,30 ч. се проведе дискусия "Приоритети на взаимодействие между централна и местна власт" с участието на министър-председателя Пламен Орешарски. Премиерът Орешарски подчерта, че ключовата задача пред правителството е да върне страната на пътя на икономическия растеж, а сред акцентите в проектобюджета за 2014 година е местната власт и възстановяване на фискалната децентрализация. Министър-председателят припомни, че работата на Съвета по децентрализация е възстановена през август и вече е подготвена програма и стратегия за действие. 

     Споразумение за сътрудничество между Министерски съвет и Националното сдружение на общините в република България /НСОРБ/ подписаха министър-председателят Пламен Орешарски и председателят на УС на Сдружението Тодор Попов.     Приоритетните направления между централната и местната власт в това споразумение се отнасят до реални и последователни реформи в местното самоуправление, съгласуваност и допълване между националните и общинските политики, ефективно използване на европейските фондове до 2020 година, както и прозрачност и резултатност от взаимодействието между властите. Мерки за насърчаване на стопанската инициатива, за подобряване на административните услуги за бизнеса и гражданите, опростена процедура за усвояване на средствата по оперативните програми, поддържане на ниски дефицити и дълг и подобряване на публичните услуги и диалога с местните власти, обеща още премиерът. 

     Пред преставителите на местната власт министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов съобщи, че от началото на годината до края на септември България, заедно с Германия, е на първо място в ЕС по усвоени средства от Европейския Социален фонд чрез Програмата за развитие на човешките ресурси, като цифрата възлиза на 506 милиона лева. 
За разумно планиране, ясни и опростени правила по мониторинг на европейските проекти, съвременна нормативна база  и нова регионална политика, настояха пред централната власт от Националното сдружение на общините.

     Вечерта се проведе Общински кулинарен фест.

     На втория ден от срещата (14 октомври) представителите на общината ни се включиха в:  Международна конференция „Местните решения за глобалните предизвикателства" - панел II (НСОРБ, Институт „Маркес" - Португалия); . Укрепване капацитета на местните власти за интеграция на ромската общност (НСОРБ, Съвет на Европа; Институт „Отворено общество") и „Ролята на Общинските съвети за приемане на общински планове за развитие 2014 - 2020 (НАПОС - РБ)."

     Участие взеха всички наши представители в пленарната сесия "Българските общини в ЕС - поуките 7 години по-късно", в която участие взеха министрите на регионалното развитие и околната среда и водите.

     Вечерта бяха връчени и традиционните награди на Националното сдружение на общините.

     Кметът на Перник Росица Янакиева и зам.-кметът на Пловдив Александър Държиков печелят годишната награда за общинари-реформатори на НСОРБ в категорията „голяма община" /над 60 хил.жители/. Отличията са за принос в развитието на децентрализацията и ще бъдат връчени този следобед в курорта Албена, където се провежда деветата Годишна среща на местните власти. В категорията „средна община" /до 60 хил.жители/ наградата се присъжда на кметовете на Карнобат Георги Димитров и на Свищов Станимир Благов.    Градоначалникът на Мъглиж Господин Господинов е отличеният сред кметовете на малките общини /до 20 хил.жители/.

    В раздел община-реформатор приза получават общините Иваново /до 20 хил. жители/, Троян / до 60 хил./ и Велико Търново /над 60 хил./.

   Журналистът Камен Коларов - автор на предаването „Местно време" по БНТ2 и екипът на в."Строител" ще бъдат наградени за задълбочено отразяване на общинските проблеми.

     В последния ден на деветата годишна среща на НСОРБ представителите на община Болярово взеха участие във форумите : «ПРСР - в подкрепа развитието на селските райони (НСОРБ, МЗХ, ДФ „Земеделие"); „ОП „Околна среда" - подкрепа за приложение на законодателството за управление на отпадъците и водите (НСОРБ, МОСВ)"  и „Инвестиции в хората - ОП „Развитие на човешките ресурси" и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" (НСОРБ, МТСП, МОН).

 

 

 

  •