Начало » Новини » Новинa
Актуално
Хепънинг в Кофчаз по трансграничен проект под наслов „Да се сближим”

26 Ноември 2013

Хепънинг в Кофчаз по трансграничен проект под наслов „Да се сближим"

Лора Величкова

 

     В периода 21 - 22 ноември 2013 година група представители на община Болярово, начело с кмета на общината Христо Христов и заместник - кмета Нина Терзиева заминаха за Кофчаз, Република Турция. Двудневното пътуване бе във връзка с поредна дейност по трансграничния проект „Изработване на технически проект за презгранична пътна връзка между селата Малкочлар- Странджа", с реф.№ №2007CB16IPO008-2011-2-140.

     На 21 ноември българската група пристигна в Кофчаз, където бе посрещната от любезните домакини: кметът на община Кофчаз Нури Чалъшкан, каймакамина Халук Коч, кметът на Малкочлар.

    В този първи следобед в залата на „Дома на културата" в  Кофчаз се проведе заключителната пресконференция, определена като дейност по проекта. След откриването кметовете на Болярово и Кофчаз изказаха задоволството си от съвместната работа по поредния успешен проект и изразиха желание и готовност приятелството и съвместната работа на двете общини да продължи.

    Каймакаминът Халук Коч също сподели, че макар и отскоро на този пост той е доволен от работата по този проект, която е имал възможността и удоволствието да наблюдава и също би поощрил поредно бъдещо ползотворно сътрудничество.

     Проектният мениджър Ниази Родоплу разказа накратко за същността и дейностите по проект „Moдел на трансгранична пътна връзка между селата Малкочлар -Турция и Странджа- България". След неговата презентация, своите разяснения пред присъстващите направи и архитекта по проекта Ясемин Башаран, а инженер Фатих Себер представи макета на пътя, направен в края на проектантските дейности.

    Много бяха въпросите, възникнали при тези изказвания и разяснения, изказани бяха и много мнения във връзка с толкова успешния проект. Въпрос на време и средства е тези дейности да продължат и в един бъдещ момент съществувалите някога път между двете села и митницата, работила до началото на 50- те години на 20 век отново да станат факт.

     Вторият ден от гостуването на българската група в Република Турция със сигурност ще октане незабравим. Тогава, всички заедно - българските гости, малките възпитаници на училището в Кофчаз, жителите на село Малкочлар и немалка част от жители на съседни населени места, включително и Кофчаз се отправиха по пътя, който в бъдеще ще бъде изграден . Начело на групата бяха кметовете на Болярово и Кофчаз, както и на Странджа и Малкочлар.  Христо Христов и Нури Чалъшкан изказаха за пореден път дълбокото си задоволство от съвместната работа, радостта си от днешния ден и бъдещите събития, планирани по проекта, изказаха и кметският наместник на Странджа Иванка Чалъмова и нейнят колега - кметът на Малкочлар Мустафа.

    Извървяването на този път бе някак символично. Това показа,че всички заедно ще вървим напред, към осъществяването на поредните проекти и отварянето на тази врата за в бъдеще , ще отвори една нова страница в отношенията ни с турските приятели.

 

 

 

Предстои посещение на турска делегация в Болярово на 9-10 декември 2013 година  във връзка с осъществяване на поредна дейност по проект „Изработване на технически проект за презгранична пътна връзка между селата Малкочлар- Странджа", с реф.№ №2007CB16IPO008-2011-2-140.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •