Начало » Новини » Новинa
Актуално
Брифинг на командира на сухопътните войски ген. Нейко Ненов на границата

5 Декември 2013

Брифинг на командира на сухопътните войски ген. Нейко Ненов на границата

 

Министър Ангел Найденов и зам.- премиерът Цветлин Йовчев дадоха пресконференция на 246 пирамида

 

Лора Величкова

 

   На 28 ноември 2013 година на самата българо-турска граница, на 246 пирамида, на 3 км южно от  село Голям Дервент командирът на сухопътните войски генерал - майор Нейко Ненов на брифинг за журналисти представи операция „Съвместни усилия". Тя стартира от настоящия момент. Пресконференция за журналисти дадоха и двама министри - на отбраната Ангел Найденов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Въпросите бяха по актуалната тема - какви мерки се вземат за спиране на бежанската вълна в държавата ни, колко ще струва това и кой ще ни помогне със средства.

   На събитието, заедно с тях, присъстваха още: генерал Симеон Симеонов (началник на отбраната), генерал - лейтенант Стефан Василев (заместник - началник на отбраната), Васил Върбанов (Държавна агенция за бежанците).

   Гости на пресконференцията бяха и кметът на община Болярово Христо Христов и кметът на община Елхово Петър Киров.

   Присъстваха журналисти от национални, регионални, областни и чуждестранни медии.

   Генерал - майор Нейко Ненов, чрез подробна презентация разказа на присъстващите за операция „Съвместни усилия". Той разясни, че мисията на сухопътните войски в операцията е да комплектоват и подготвят адекватни на заплахите сухопътни сили за участие в отбраната на страната за гарантиране сигурността и териториалната й цялост самостоятелно или в състава на съвместни оперативни сили. Да поддържат в готовност или да участват с формирования в международни операции в отговор на кризи извън територията на страната за гарантиране на мира и сигурността, както и да оказват помощ на държавата и местната власт по подготовка, поддръжка и защита на населението. Мисията „Принос към националната сигурност в мирно време" се състои в: защита и подпомагане на населението при бедствия, аварии и екологични катастрофи; неутрализиране на невзривени боеприпаси; оказване на хуманитарна помощ; спасителни и евакуационни дейности; помощ на държавните органи и местните власти. В мисия „Принос към националната сигурност в мирно време" - в резултат на засиления миграционен поток от Република Турция към Република България - изпълнение на заповед № ОХ - 740/ 23.10.2013 г. на министъра на отбраната на Република България. Сухопътните войски участват в операция по подобряване на проходимостта на пътища и изграждане на инженерно съоръжение на държавната граница. Целта е подобряване на пътната инфраструктура и изграждане на инженерно съоръжение за ограничаване на нерегламентираното преминаване на границата на Република България (Лесово - Крайново). В инженерното разузнаване - три офицерски инженерно - разузнавателни дозора - оценка на пътната инфраструктура. Резултат: необходимост от подобряване, разширяване, укрепване, корекция и отводняване на 107 км черни пътища. Първият етап (24.10. 2013 - 28.11. 2013 г.) на операцията цели подобряване на пътната инфраструктура - 107 км (фронтални пътища - 74 км и рокадни пътища - 33 км), а вторият етап - изграждане на инженерно заграждение от 30 км. Силите и средствата , използвани за тази цел са : инженерно формирование на сухопътните войски : 60 военнослужещи и 35 единици техника; представители на гранична полиция; медицински екип от ВМА; екип от военна полиция.

   Изпълнените задачи са: инженерно разузнаване и оценка на пътната мрежа; подобрени пътища - 107 км; изградени водосъбирателни кладенци- 20 бр.; изградени отводнителни канавки - 53 броя; 1135 куб. м извършени изкопни и насипни работи; 1300 м прокарани просеки.

   Вторият етап (проект до 4.12. 2013 г.) ще се състои в: доставка на материалните средства; изграждане на инженерно съоръжение - 30 км - Крайново - Лесово (гр. п. 206 - 268) на 1 м от държавната граница, оградна мрежа, съчетана с режеща тел (тип бруно), 1 сегмент: 3м височина, 5 м дължина и 1.27 м ширина. Общото тегло на материалите за съоръжението е 12 000 т., 630 км. е общата дължина на бодливата режеща тел, носещите стойки (колове) са 20 000, 4 000 куб. м е бетонът, на 2000 курса са превозени материалите, а прогнозната стойност е 5 100 000 лева.

    След подробната и изчерпателна презентация, журналистите имаха възможност да зададат своите въпроси на министрите. Министър Йовчев разясни, че освен от Европейски средства, ще ни бъдат отпуснати и от определени държави, с които имаме двустранни отношения и са взели решението да ни помогнат със средства във връзка с приетите от нас бежанци.

    Министър Найденов пък съобщи, че през последните 24 часа границата не е преминал нито един бежанец. Това може би е един добър пример за доброто начало на операцията и подходящите мерки. Той съобщи, че до 40 дни ще приключи процедурата за обществената поръчка за доставка на материалите. Още толкова ще трае и изграждането на самото съоръжение- изграждането на оградата на българо-турската граница.

    След пресконференцията журналистите имаха възможност да видят първите метри на оградата, която ще се построи за възпрепятстването на нелегални емигранти за в бъдеще. Полковник Сяров от Сухопътни войски  отговори на въпросите им във връзка със самото изграждане.  

  •