Начало » Новини » Новинa
Актуално
Поредно приятелско посещение в община Кофчаз

6 Декември 2013

 

Поредно приятелско посещение в община Кофчаз

 

Втора част от седма дейност по трансграничен проект „Иницииране на партньорства за валоризация на местните природни дадености и културното наследство"

 

Лора Величкова

 

    Поредното незабравимо приятелско посещение на българска група в община Кофчаз бе в периода 2-3 декември 2013 година. Това бе във връзка с втора част от седма дейност по трансграничния проект „Иницииране на партньорства за валоризация на местните природни дадености и културното наследство" № 2007СВ16IPO008-2011-2-139. Дейността е «Среща на образователните институции». Проектът е изпълняван от Общинското училищно настоятелство на училищата и ЦДГ - Болярово в партньорство с община Болярово и община Кофчаз. Времетраенето му е 12.04.2013- 11.04. 2014 г. Общият бюджет е 95 441 евро. Проектът бе представен на встъпителна пресконференция на 24 април 2013 година в залата на Младежки дом- град Болярово.

    Първата част от дейността бе в рамките на два дни - 16. и 17 ноември 2013 година, в община Болярово.

     В първия ден от срещата (2 декември), българската група, състояща се от учители и културни и образователни деятели, начело с ръководителя на проекта София Минева, бе приветствана от директорът на просветата в община Кофчаз Джахид Акън, директорът на училището в Кофчаз Хасан Хюсеин Ердем. Разбира се, въпреки ангажираността си и в двата дни участие успяха да вземат и каймакамина на община Кофчаз Халук Коч и кметът на община Кофчаз Нури Чалъшкан. И двамата поздравиха българските гости и им пожелаха весели и незабравими мигове през тези два дни. Изразиха увереността си,че ще си тръгнат с нови знания и впечатления и незабравими спомени.

     След това присъстващите се запознаха с презентация със заглавие «Новостите в обучението», визираща множество проблеми, интересни практики, иновации в областта на образованието в Турция. Тя беше поднесена от Йозджан Гюлер, инспектор отговарящ за информационните технологии и иновациите в образователния процес и проблеми в обучението в Къркларели (Дирекция Просвета). Голяма част от българската група бяха приятно изненадани да видят Йозджан Гюлер, който познават от предишен съвместен трансграничен проект между двете общини. Приятните впечатления са взаимни и това пролича от сърдечния поздрав на експерта.

    В интересната си презентация Йозджан Гюлер разясни разработената система от Министерството на просветата, която се внедрява в училищата в Турция. В нея са регистрирани 17 милиона участници: учители и ученици, 800 хиляди учители, работещи в системата. Самият Гюлер също е включен в нея.  Тя е създадена 2007-2008 година, а заработва 2009-2010 година, като обхваща тогава 15 милиона участници. Всички ученици и училища са обхванати в системата. Всяко училище има код за влизане в нея. Там може да се види всичко за всеки един ученик - дати на изпити, оценки, посещаемост, причини за отсъствие. В края на годината системата отчита успеха на всеки ученик по всички зададени параметри.

    Той като инспектор, работи с колегите си на три основни етапа: ученик, родител, училище.

    След края на презентацията експертът Емил Върбанов (Национален фонд „Култура"), директорът на ОУ „Стефан Караджа" и други учители зададоха въпроси относно системата и възприемането й от учениците. Директорът на просветата в Кофчаз ги увери, че тя работи успешно и към днешна дата са обхванати вече 19 милиона ученици.

   На втория ден от посещението - 3 декември, експерт по проекти презентира пред българските гости и турските участници проект „Фатих". Тя е свързана с обучението на възрастните по проекта. Чрез него ще се приложат таблетът и „умната" (електронна) дъска и всичко това ще е свързано. Това ще подобри обучението и за двете страни: учители - ученици. Презентиращата демонстрира как ща работи този проект и какви са възможностите му.

    Джахид Акън и директорът на училището Хасан Хюсеин Ердем също направиха демонстрация на своята работа чрез системата и проекта.

    Във втората част на деня хорът на учителките изпълни няколко песни, като изненада приятно всички присъстващи с тези чудесни изпълнения. Под ръководството на младата и обаятелна заместник - директорка на училището в Кофчаз, учениците също поздравиха гостите със свои музикални изпълнения.

    След това всички заедно посетиха училището в Кофчаз, а на изпращане директорът на просветата, директорът на училището, каймакаминът и кметът на Кофчаз изразиха задоволството си от съвместната работа и изразиха увереност, че това няма да е последния проект заедно и контактите между двете общини ще продължат, дори и дейностите по проекта да са на приключване.

  София Минева, ръководител на проекта и председател на Общинското училищно настоятелство на училища и ЦДГ, също благодари на всички взели участие в проекта. Тя сподели колко полезни неща са научили българските партньори от турските и се надява сътрудничеството им да продължи. Увери турските приятели, че това не е раздяла и винаги са добре дошли в община Болярово, независимо дали на празници или по друг повод.

    Аз също съм уверена, че това няма да е последната среща, а просто краят на още един успешен проект.  А приятелството и съвместните инициатива между общините Болярово и Кофчаз ще продължи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  •