Начало » Новини » Новинa
Актуално
Хепънинг в Болярово по трансграничен проект

9 Декември 2013

В периода 8 - 9 декември 2013 година група представители от община Кофчаз, начело с кмета на общината Нури Чалъшкан и каймакамина Халук Коч пристигнаха в община Болярово.  Двудневното гостуване бе във връзка с поредна дейност по трансграничния проект „Изработване на технически проект за презгранична пътна връзка между селата Малкочлар- Странджа", с реф.№ №2007CB16IPO008-2011-2-140. Дейността бе хепънинг под наслов „Да се сближим". Хепънинг под същия наслов се проведе и в община Кофчаз (21 - 22 ноември 2013 г.)    

     Гостите бяха посрещнати и приветствани от кмета на община Болярово Христо Христов и заместник - кметът Нина Терзиева. Присъства и кмета на Малкочлар.

     На 8 декември турски и български младежи имаха мероприятие, целящо сближаване и укрепване на приятелството. Модератор на събитието бе д-р Атанас Владиков. И двамата кметове - Христо Христов, домакин и Нури Чалъшкан,  поздравиха присъстващите и споделиха впечатленията си от поредния общи проекти и надеждите, вложени в този по-различен проект. Кметът на община Болярово сподели увереността си от бъдещ успех на продължението на този проект. А кметът на община Кофчаз призна, че това е различен проект, но много значим и искрено споделя радостта от успеха му. Каймакаминът Халук Коч също сподели, че е доволен от работата по този проект и се надява тя да е все така успешна.

      С много веселие, песни и танци продължи срещата. Групата музиканти, зарадваха всички с турски и български песни и танци и всички си тръгнаха доволни от това тържество, което несъмнено ги сближи.

      Във вторият ден - 9 декември 2013 година, домакините и гостите, отново под ръководството на модератора д-р Владиков, имаха възможност да се запознаят с етапите от изготвянето на проекта за пътя. Инженер Пламена Димитрова, едно от техническите лица, работило по изготвянето му, разясни на присъстващите подробно етапите на изготвянето на проект за пресграничната връзка Странджа - Маркочлар  и чисто техническите му характеристики.

     Атанас Владиков, също експерт по проекта, презентира направените анализи от организацията, наета за тази дейност по проекта. Презентацията съдържаше финансов анализ, статистически данни, карти, параметри, индикатори  и прогнозни стойности. Присъстващите имаха възможност да прочетат за тях и в раздадените брошури, част от материалите по проекта за тези две срещи.

      Също така имаха възможност да разгледат макета на пътя Странджа - Малкочлар и да зададат своите въпроси.

      В заключение Христо Христов сподели надеждите си не само този път, но и старата митница в село Странджа да бъде възродена. Нури Чалъшкан също пожела успех на бъдещите съвместни усилия в тазе посока. Защото приключвайки с дейностите по техническия проект на пресграничната връзка Странджа - Малкочлар, се слага началото на бъдещ проект, а защо не и на няколко проекта, целящи подобряване на икономиката в двата крайгранични района.

    Да пожелаем все така успешно да върви работата в тази насока и скоро да имаме възможността да съобщим за нов одобрен трансграничен проект!

 

Този документ е създаден с помощта на Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Болярово и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •