Начало » Новини » Новинa
Актуално
Отново хубав празник стана

22 Януари 2014

Отново хубав празник стана

 

Бинка Величкова

 

    Денят на родилната помощ, известен в народния празничен календар като Бабинден, събра на затрогващо тържество множество жени в Болярово. То бе организирано от читалище „Възраждане". В празнуването се включиха дамите от общинската администрация и от други служби към общината, предучилищни педагожки. Гост на многолюдната празнична сбирка беше секретарят на община Болярово Мария Чанева.

   Чрез интересна възстановка на обичая „бабуване" беше пресъздадена някогашната битова атмосфера в българския дом след добиване на рожба. С артистичните си изпълнения „бабата"  и „свекървата" (Елена Николова), „майката" (Димитринка  Кирова) и „младата булка" (Мирослава Карабалиева) очароваха публиката. Подходящи музикални поздрави беше подбрал за случая и дисководещият . С кръшно право хоро, поведено от „майката на родилката", се откриха танците. Улови се и „булката", която участва в ритуала със своето бебе - кукла. Вторият поздрав беше една „Бяла роза" - за всички жени в залата, дарили живот. А и за онези, на които това предстои занапред, разбира се. После звуча ритмичното „Еленино хоро" и чевръсто заиграха много от празнуващите жени.

    И друга изненада очакваше дамите. Госпожа София Минева ги прикани сладкодумно да изтеглят късмети, които съдържаха римувани пожелания и поздрави - поетичен спомен от празника на 21 януари 2014 година.

    Под игривите звуци на ръченицата също се изявиха доста от жените в заведението, а после зазвуча „Дайчово хоро."

    Дискоритъм сменяше често фолклорните мелодии, а дансингът ставаше все по-оживен. Не липсваха и ориенталски танци.

     Бяха обявени награди за най-активните, динамични и изкусни танцьорки. Те бяха връчени от секретарят на читалище „Възраждане" Мария Христова - усмихната, елегантна и с ведро чувство за хумор, както винаги.

    А после няколко смели дами си оспорваха под звуците на нежен и лиричен блус единственият кавалер в заведението - дисководещият Вълчо Вълев. Това внесе много весели емоции, закачки и смях.

    „Хубав празник стана!" - чух как една от жените споделяше с друга. Същото бих казала и аз на нашите читатели. И нека ни очакват още безброй хубави празници!

     Дамите от пенсионерския клуб в Болярово също отбелязаха Бабинден според традициите. Дори имаха медицинско лице, както е редно. Техен гост бе медицинският фелдшер Янко Анев. А обичая „бабуване" бе представен от Елена Николова )председател на клуба), Недка Христова и Радка Кичукова. Гости на възрастните дами бяха секретарят на община Болярово Мария Чанева и секретарят на НЧ „Възраждане" Мария Христова. Весел бе празникът и при пенсионерките - много танци, песни и шеги до късният следобед се разнасяха в приветливия нов пенсионерски клуб.

     Този празник не бе пропуснат и в другите населени места в община Болярово.

      В село Воден, в залата на НЧ «Ана Маймункова» около 25 жени също се събраха да отбележат този важен в празничния календар на жената ден. Най-младата присъстваща родилка Станка Иванова поля за ритуала с измиването на ръцето на медицинската сестра Мария Злетева. Поздравителното слово към всички жени отправи кметският наместник Елена Анева. Весел и незабравим беше празникът и за тях - танци и песни, зававни игри и шеги.

     В село Мамарчево също, благодарение на чудесната организация на читалище « Светлина» начело със Стоянка Домусчиева, читалищен секретар. Там също бяха спазени традициите, ритуалът с поливането бе изпълнен, доктор Ганева бе техен гост. Близо 70 човека се събраха в залата на читалището - хора, песни и шеги до късния следобед не секваха там.

     В Сефан Караджово организацията на празника бе на читалище «Стефан Караджа» с читалищен секретар Руска Димитрова, съвместно с пенсионерския клуб с председател Георги Тодоров. Повечето жени от селото се събраха и отбелязаха подобаващо празника - с танци и песни, шеги и закачки.

    В село Голямо Крушево също изпълниха ритуала, като на празника присастваше и медицинско лице. Освен възстановката на обичая, веселието продължи и с песни и танци, разказнане за традиции и отминали празници и много шеги.

    Организиран от читалището бе празника и в Попово - там събралите се от селото жени, отбелязаха Бабинден със запомнящо се тържество.

    Празнуваха и в Горска поляна, там винаги са тачели традициите и членовете на пенсионерския клуб, а и останалите жители на селото.

    Като цяло, в населените места на общината се отбелязват празниците, тачат се традициите, а секретарите на читалищата се стремят обичаите да не бъдат забравени. Дано и занапред културният календар на община Болярово да е така богат и винаги да има весели поводи за празнуване!

 

  •