Начало » Новини » Новинa
Актуално
Празникът на виното и любовта в Болярово

18 Февруари 2014

Празникът на виното и любовта в Болярово

 

Лора Величкова

 

       В община Болярово традициите и обичаите винаги са били почитани и спазвани. В пореден весел повод за празник се превърна и 14 февруари 2014 година. По православния календар 14 февруари - Трифон Зарезан или Ден на лозаря е български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите и кръчмарите. Корените му са още от древни времена, когато българските земи били обитавани от траките. Повече от всички богове тогава са почитали бог Дионис- богът на виното и лозята. Предците на съвременните българи приели тракийските традиции на винарството и лозарството.

      Този празник е в чест на християнския светец Трифон, който е бил екзекутиран в Никея през 250 година. Според легендата в деня на наказанието лозовите масиви били нападнати от насекоми и земеделските производители призовали светеца на помощ.

На този ден мъжете отиват на лозето, прекръстват се, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал са нарича „зарязвяне".

     И тази година, благодарение на отличната организация на общинското ръководство и НЧ „Възраждане  - 1912 г." - Болярово беше отбелязан подобаващо празника на 14 февруари 2014 г.  в общината.

     Както всяка година, общинският кмет, заедно с председателя и заместник-председателя на Общинския съвет и мъжете от общинската администрация „зарязаха" ритуално лозята. Жельо Желев, главен експерт „Икономически дейности" (агроном по образование) разясни на присъстващите разликата във видовете резитба. Това се случи в лозовия масив край Болярово, собственост на „Витис Агро" ЕООД- със седалище в град Болярово. От сорта грозде там се произвежда едно от най-хубавите вина в Ямбол- каберне савиньон и мерло.

     Общинският кмет, а след него и Жельо Желев, след ритуалното „зарязване" и поливане с вино, пожелаха берекет и плодородие, а след тях и всеки един от общинските служители и присъстващите граждани повтори ритуала. Христов пожела на служителите си да обединят двата празника ( на 14 февруари католиците празнуват Свети Валентин- деня на влюбените) в сърцата и душите си и да са винаги здрави, усмихнати, обичани и щастливи!

     След това честването продължи на хижата край село Стефан Караджово. Там отново общинският кмет поздрави всички присъстващи, благодари на заелите се с чудесната организация под негово ръководство и даде началото на конкурса, в който  и тази година се състезаваха най-добрите винари. Дегустираните вина на лозарите, предложили от собственото си производство, бяха около двадесет. Компетентната комисия в с председател Жельо Желев и членове Стамо Стамов и Ончо Ончев, определи най-качествените и добри вина.

      Първа награда за производител на най-добро вино взе  Христофор Марков, началник на Пожарна безопасност и защита на населението - Болярово. Неговият служител Диян Кижев взе третата награда, а второто място бе за Илия Николов, който няколко поредни години беше безспорен фаворит. Освен грамоти, кметът Христо Христов им връчи и материални награди, осигурени от НЧ „Възраждане" - Болярово.

     Поощрителни награди получиха - Петър Янев (един от малкото производители на бяло вино) и Николай Михалев, чието вино не бе сред участващите, но се хареса най-много от присъстващите.

       С много настроение, песни и танци продължи честването на празника на виното  и любовта. На него присъстваха общински съветници, кметове и кметски наместници, служители на общинската администрация и гости.  

  •