Начало » Новини » Новинa
Актуално
Боляровските самодейци в най-българското предаване

17 Март 2014

Боляровските самодейци в най-българското предаване

Лора Величкова

 

        Несъмнено незабравимо за всички участници и зрителите ще остане предаването от 15 март 2014 година „От българско, по-българско" по телевизия „Скат" с водеща Галя Асенова. В него със своя талант блеснаха самодейците от Болярово - едната от женските и мъжката певческа групи към НЧ „Възраждане - 1912" - град Болярово. Председател на читалището е Костадин Иванов, който имаше възможност лично да говори за успехите им, а секретар и ръководител на мъжката певческа група е Мария Христова. Благодарение на нейните усърдие, всеотдайност и упоритост мъжката група има толкова успехи. Разбира се, безспорен таланта на момчетата. Женската певческа група също покори публика и зрители с ясните си гласове и запомнящите се песни.

      Предаването откриха Гена Добрева и Мара Христова, която е и ръководител на женската певческа група към НЧ „Възраждане". Тяхната песен „Ходила Яна" беше чудесно начало и заявка за силно участие в цялото предаване.

      Водещата Галя Асенова възторжено представи своята гостенка и скъпа приятелка госпожа София Минева, началник на отдел „Хуманитарни дейности и европрограми" в община Болярово. Освен, че госпожа Минева е филолог и  отговаряща за културата и образованието в общината, тя е част от едната певчески групи към читалището. Тя благодари от сърце от името на всички самодейци за поканата да вземат участие в това най-българско предаване тази вечер . Предаването е създадено с идеята да възражда народната музика от различни краища на България.

      С гордост стилната и очарователна госпожа Минева говори за историята на града и богатия културен календар на общината. Водещата развълнувана сподели,че е посещавала Болярово и пази чудесни спомени от тези гостувания, особено от Националния детски фолклорен събор „Върбова свирка свири", който се провежда ежегодно и събира талантливи деца от цялата страна. Тази година, обеща обаятелната Галя Асенова, непременно ще бъде гост на събора и призова всички зрители също да бъдат гости на този незабравим празник на фолклора, който ще се поведе тази година на 7 юни.

       За успехите на двете певчески групи и техните участия, както и за културния живот в общината разказа и нескриващият вълнението си председател на НЧ „Възраждане". Думите му затвърдиха жените от певческата група с изпълненията си: „Дошло е, мале", „Разболяла се момата", „Години, мамо, години"  и „Радина стара майчица". Изпълненията им предизвикаха бурни заслужени аплодисменти.

        „Мъжката певческа група е нашата гордост" - бяха думите на София Минева, представяйки следващите участници. Тя с гордост говори за техните участия и награди, като подчерта първата награда няколко поредни години в „Националния коледарски преглед" в Ямбол. Четири песни изпълниха неповторимите самодейци: „Залюбила е Марийка", „Ах, да знаеш", „Отдолу идат, мале ле", „Прочу се Странжда планина". Имаше и две солови изпълнения - „Йова на Иван думаше" на талантливия Петър Желязков и „Стоян отдолу идеше" на невероятният Илия Георгиев.

        „Браво, много сте добри!" - чух думите на другите участници от Костенец към нашите момчета. И те наистина са. Макар да съм ги слушала стотици пъти, аз лично никога няма да забравя емоциите, когато чух изпълненията на двете групи в студиото на най-българското предаване. Убедена съм,че и те като участници и зрителите няма да забравят това предаване.

       Освен букети от ароматни цветя и погачи, водещата получи от София Минева и невероятни ръчни изработки на части от боляровската народна носия.

       Общото хоро в края на предаването, беше красив завършек. Убедена съм, че това е поредният успех на нашите самодейци и че още много успехи тепърва им предстоят! Искрено им ги желая и се надявам отново да ги споделя с тях!

       Благодаря ви,че прославихте отново Болярово! Благодаря ви,че ви има!

 

 

  •