Начало » Новини » Новинa
Актуално
Великден в община Болярово

22 Април 2014

Великден в община Болярово

Бинка Величкова

 

 

Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

При обявяването на Възкресението, свещеникът изнася от храма запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение", при слизането на Благодатния огън.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

Момите и момците на този ден се появявали на тях с новите си дрехи. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава "Христос Возкресе". Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден - след това.

Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво - той ще бъде здрав през годината. Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаците се приготвят след 1920 г, и то първо в градовете. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.

С увлечение и удоволствие се включиха в подготовката за Великден възпитаниците на ЦДГ „Здравец"- Болярово. Заедно със своите учителки, малките момичета и момчета изрисуваха в пъстри орнаменти великденските яйца. От причудливо обагрените свои творения те подредиха красива изложба. А в очите им се четеше гордост и задоволство от постигнатото- един истински кът на красотата.

Учениците от СОУ „Д-р Петър Берон" - град Болярово дариха боядисани яйца на жените в ДВУИ - село Малко Шарково  и на потребителите в Защитеното жилище за въцрастни и ЦСРИ - град Болярово. Освен, че им занесоха боядисани от тях яйця, те им поднесоха и кратка програма с тематични празнични стихотворения и песнички.

От Цветница до Възкресение Христово продължиха тържествените литургии в храм „Свети Димитър"- град Болярово, отслужени от отец Димитър Ингов. Златоустова литургия, Последование на 12-те евангелия, Опело Христово- изнасяне на светата плащеница. Тържествената служба на Великден събра и множество миряни в храма „Свети Георги" - село Воден.

И тази година много жители и гости на община Болярово събраха празничните литургии по повод Великден. Нека се помолим за повече здраве и благоденствие на всички тях и все така с радост да посрещаме светлите празници.

Честито Възкресение!

 

Великден

Великден е. Мълвим : "Христос возкресе!"
и празнично словата ни кръжат.
Дочуваме позната, блага вест
и по-приветлив става този свят.

Воистина возкресе! И донесе
в сърцата радост, ведри земни дни.
А днес го славим пак със стих и песен,
признателност в душите ни звъни.

Дано намерим като него сили
да сме великодушни,по-добри,
заветите му мъдри съхранили
за чест и доблест - в мъката дори...

И нека правдата му ни закриля!
От зли деяния и от беди
да ни опази! С търпелива милост
света греховен Бог да подреди.

Бинка Величкова

 

  •