Начало » Новини » Новинa
Актуално
Обучение и забавление

26 Април 2014

Обучение и забавление

 

Бинка Величкова

 

  Детството е несъмнено най-незабравимият период от човешкото ни съществуване. А в детската градина чрез интересни занимания, по забавен и приятен начин малките палавници преоткриват околния свят.

  И в ЦДГ „Здравец" - град Болярово ежедневието на малките възпитаници протича в структурирани по интересен начин занятия. Чрез тях се поднасят полезни занятия, а усвояването им става някак неусетно - в процеса на играта и забавленията, свързани с нея.

  Група „Буратино" включва децата от тригодишна и четиригодишна възраст. Те са наистина по-малки, но любознателни и съобразителни. Ето защо урочните ситуации за тях са извор на забава и желание за самодоказване. Например занятието на тема „Домашни птици" (ядро „Животински свят") при госпожа Галина Петкова не просто обогати познанията на децата, но бе съчетано и със задачки - закачки. Те трябваше да залепят съответните картинки, тоест отговорите на въпросите; да оцветят картинки с изображения на пате и пиле... А после изпяха с удоволствие песничката „Патенцето е сърдито".

  В открита ситуация по математика при госпожица Стела Стоянова същите деца трябваше да се научат да образуват предметни групи. Темата бе въведена по оригинален начин - чрез стихотворението за Мечо, който събира ябълки. В хода на занятието те извършваха различни действия. Забавлявайки се, малките математици без усилие разделяха и подреждаха по форма и цвят различните предмети, поставени във влакче. А накрая от разноцветни пръчици направиха фигурки като тези, изобразени върху демострационно табло.

   При по-големите деца - група „Мики Маус", информацията е по-обемна. Но и тук се прилагат занимателни методи с елементи на игра в тях - с цел по-лесно и по-интересно придобиване на познания за света. Госпожа Султанка Димитрова и госпожа Стефка Стефанова Палова умело съчетават различни методи: беседа, наблюдение, сравнение, тематично обяснение, упражнения за развитие на речта и т.н. Тъй като децата от групата са на различна възраст - петгодишни и шестгодишни, се подхожда деференцирано при подбора на темите. Например интересно беше за шестгодишните занятието под наслов „Искаш ли да бъдеш здрав?"(ядро „Социален свят"). Целта бе формиране на отношение към основните хигиенни норми на поведение, а резултатите - повече от добри!

   При петгодишните актуализирането на знанията за Баба Марта се оказа лесно. Но те бяха разширени и обогатени по оригинален начин. Не липсваха накрая и музикални игри - момент, който засили емоционалния градус.

   Образователното направление „Математика" е интересно и за по-големите. Занятията по теми като „На кого приличам" и „Числата от едно до десет" допълват представите им за геометрични фигури, за количествената функция на числата и тяхната поредност. А римуваната приказка „Джуджето Гном строи дом" внесе закачливо настроение, доразвивайки образното мислене на децата.

   Да, в ЦДГ „Здравец" е винаги интересно, забавно и чудесно. Затова с радост е посещавана. 

  •