Начало » Новини » Новинa
Актуално
Първо място за децата от БМЧК- Болярово в областно състезание

30 Април 2014

Първо място за децата от БМЧК- Болярово в областно състезание

 

Гергана Георгиева

 

    БЧК - Ямбол организира Областно състезание за ученическите екипи по първа помощ в Градския парк, целта е да се проверят уменията на състезателите за оказване на първа помощ, участие взеха 8 отбора от цялата област.

    Състезанието официално бе открито от Гергана Георгиева, щатен специалист в Секретариата на ОС на БЧК Ямбол, която представи всички отбори в състезанието и запозна участниците с регламента за провеждане на състезанието - състав на отборите, съдии, процедура на оценяване и др.

     По регламент всеки отбор преминава през три пункта и се оценява от съдии - квалифицирани лектори по първа помощ и доброволци на БМЧК.

    На първият пункт се проверяваха теоретичните знания на участниците от д-р Петя Качулева, на вторият пункт участниците действаха по предварително зададен казус и демонстрираха практическите си умения за оказване на долекарска помощ при кръвотечения, счупване, изгаряне и  измръзване. На този пункт имаше статисти от БМЧК, които бяха дегизирани и пресъздаваха различни ситуации, отборите бяха оценявани от         д-р Антоанета Манчева.

     На третият пункт  Димитър Андонов - национален обучител по първа помощ оценяваше демонстрациите на изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж върху учебен манекен.

    Победители в състезанието с равен резултат са отборите на СОУ „ Д-р Петър Берон"-                  гр. Болярово и СОУ „П. Яворов"- гр. Стралджа; на второ място се класира ГПЧЕ                      „В. Карагьозов" - гр. Ямбол, на трето място са отборите на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий" -  с. Зимница и ОУ „Св. Паисий Хилендарски"- с. Скалица.

    Димитър Андонов връчи грамоти и награди на всички участници, осигурени бяха сандвичи и подкрепителни напитки за децата. 

  •