Начало » Новини » Новинa
Актуално
Отбелязване на 8-ми май-Световен ден на Червения кръст и червения полумесец

12 Май 2014

                 Отбелязване на 8-ми май-Световен ден на Червения кръст и червения полумесец

              

Трима представители на БЧК - Болярово получиха звание «Отличник на БЧК»

 

     С Тържествено събрание в зала „Йорданка Пастърмаджиева" в ОС на БЧК-Ямбол бе отбелязан Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец- 8 ми май.  Събранието бе уважено от Иван Иванов-зам.-областен управител на Ямболска област, Георги Георгиев-кмет на община „Тунджа", Мария Толева-зам.-кмет на община Стралджа, Венета Димитрова-секретар на община Елхово,  представители на други партньорски организации и институции. Други участници бяха председатели и членове на ръководствата на петте общински структури на БЧК-Ямбол, Тунджа, Стралджа, Елхово и Болярово, доброволци и симпатизанти на организацията. Представители на община Болярово бяха председателят на общинската структура на БЧК София Минева, Надя Сиракова и Янко Анев.

     Събитието съвпадна с посещението на делегация от Холандски Червен кръст с ръководители Хеника Смит и Жанет Валенкюлен и осем младежи-добороволци на организацията. Делегацията присъства по покана на БЧК-Ямбол във връзка с изпълнението на дейности, свързани с намаляване на уязвимостта на децата и съгласно подписано Споразумение за сътрудничество между Дружествата на Български Червен кръст и Холандски Червен кръст, област Ривиеренланд.

   Инж. Митко Филипов-директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК - Ямбол поздрави участниците, като им благодари за  подкрепата и съпричастността, която проявяват в изпълнението на дейности и инициативи, допринасящи за намаляването на човешкото страдание и социална уязвимост на най-нуждаещите се.

   Д-р Антоанета Антонова - председател на Областния съвет на БЧК прочете поздравителен адрес от Областния управител на област Ямбол, г-н Николай Пенев. В него той с уважение благодари на червенокръстците за неуморните усилия и съпричастността към обществените проблеми и битието на най-нуждаещите се и пожелава здраве и успехи в отговорните начинания.

   Поздравления по повод празника отправи Георги Георгиев-кмет на община Тунджа, като акцентира върху ролята на създадените добри партньорства между двете институции в изпълнението на съвместни програми и инициативи, свързани с намаляването на социалната уязвимост, чрез изпълнението на проекти като „Топъл обяд" и „Разпределение на храни от интервенционните запаси на ЕС".

   В своето слово,  д-р Антоанета Антонова - председател на Областния съвет на БЧК отправи приветствие и поздрави всички доброволци, членове, симпатизанти и партньори на Ямболската червенокръстка организация по повод празника, след което ги запозна накратко с историята за възникването на идеята за отбелязването на 8-ми май като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец, като акцентира върху приносът на Анри Дюнан-създател и идеолог на Международното червенокръстко движение. Имайки предвид девиза на тазгодишното честване: „Моята червенокръстка история", д-р Антонова сподели с присъстващите на кратко своята лична история за причините, поради които е постъпила и продължава да участва активно в доброволческите инициативи на Ямболската червенокръстка организация.

     Представители на делегацията от Холандски Червен кръст също споделиха на кратко своите лични червенокръстки истории и подчертаха интереса си към младежките дейности и инициативи, развивани от младежката структура на БЧК-Ямбол. 

    Изпълнено се много емоции, благодарствени думи и споделяне на лични червенокръстки истории премина награждаването на деветимата червенокръстки деятели, отличени със звания, съгласно Системата за духовно стимулиране на БЧК. Значки и грамоти получиха:

Медал за заслуги „Български Червен кръст"-бронзов

Пенка Василева Атанасова - ОбС на БЧК-Ямбол.

        Звание " Отличник на БЧК ":

  1. Снежана Борисова Лесичкова - ОбС на БЧК-Ямбол
  2. Красимира Ангелова Харутюнян - ОбС на БЧК-Ямбол
  3. Събина Иванова Тодорова  - ОбС на БЧК-Болярово
  4. Дора Кирилова Карагьозова - ОбС на БЧК-Болярово
  5. Лора Костадинова Величкова - ОбС на БЧК-Болярово
  6. Валя Йорданова Ангелова - ОбС на БЧК-Стралджа                               
  7. Таня Андонова Хаджидимитрова - ОбС на БЧК-Тунджа                               

      Звание " Млад отличник " - Ирина Георгиева Георгиева - БМЧК-Ямбол.

     Тържественото честване завърши с поднасяне на цветя от доброволците на БЧК-Ямбол и Холадски Червен кръст на паметната плоча на Ямболската червенокръстка организация.

 

 

 

       

   

 

 

 

                                                                                

                                     

 

                                                     

  •