Начало » Новини » Новинa
Актуално
Достойно честване на 120 години социалистическо движение в село Воден

12 Май 2014

Достойно честване на 120 години социалистическо движение в село Воден

 

Скъп гост на събитието бе лидерът на ПЕС Сергей Станишев

 

Лора Величкова

 

    Село Воден има дълбоки традиции и всеки техен празник се превръща в запомнящо се събитие. Такова беше и честването на 120 години от създаването на партийната организация в селото. Въпреки лошите атмосферни условия, при пристигането на видните гости, слънцето се усмихна и празникът стана хубав - както всички във Воден.

    Поднасяне на венци от представители на общинската партийна организация и общинското ръководство започна събитието. Събралото се множество почете първо паметника на мястото на създаване на партийната организация в селото, а след това и на Нико Пехливанов и останалите герои.

   Скъпи гости, уважили тържеството бяха: лидерът на ПЕС, председател на Националния съвет на БСП и водач на листата с кандидати за евродепутати Сергей Станишев; народните представители от „Коалиция за България" Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов; областният управител Николай Пенев; председателят на Областния съвет на социалистите Румен Банков, кметовете на общините Болярово и Стралджа Христо Христов и Митко Андонов, както и партийните лидери на тези общини Атанас Дженков и Мария Толева, председателят на общинския партиен съвет на Елхово, дългогодишният партиен ръководител на боляровската партийна организация Георги Киров и, заместник-кметът и секретарят на община Болярово, кметове и кметски наместници, общински съветници.

     Три химна  - на Република България, на ЕС и на комунистическия интернационал прозвучаха в началото на тържеството, които трогнаха гордите воденци и множествата им гости.

    С поетично встъпление започна водещата София Минева. След което даде думата на кметският наместник на Воден и член на националния съвет на жените-социалисти Елена Анева. Госпожа Анева развълнувано се обърна към множеството гости, уважили отлично организираното й честване, поздравявайки ги с празника и правейки кратка ретроспекция на героичната история на партийната воденска организация.

    Последва приветствие на общинският кмет Христо Христов, който поздрави представителите на воденската партийна организация и подчерта постиженията на община Болярово, успехите и проектите, по които се работи, включително и в село Воден.  Благодари на видните гости, които винаги са подкрепяли проектите на общината и изказа уверението, че и занапред ще е така.

    След него към всички се обърна и Сергей Станишев, който поздрави множеството социалисти - жители и гости на селото с тази внушителна годишнина. Разказа за силата и устойчивостта на най-старата партия - българската социалистическа. След това направи кратък разбор на стореното от настоящото правителство, на изпълнените обещания и важното значение на предстоящите избори за нашето бъдеще в Европейския съюз. Накрая поднесе подарък на партийната организация, с пожелания за още много чествания и успехи.

    След слизането на гостите от сцената, водещите София Минева и Надя Сиракова прочетоха имената на воденските герои- антифашисти, пред чийто подвиг присъстващите сведоха глави в знак на почит.

    Последваха изпълненията на групата за патриотични песни към НЧ „Ана Маймункова" - село Воден, които трогнаха до сълзи присъстващите. Те с гордост слушаха местните самодейки.

    С невероятните си изпълнения зарадваха многобройните си почитатели и изпълнителите от мъжката певческа група към НЧ „Възраждане 1912" - град Болярово с ръководител Мария Христова. А красив финален завършек на концертната програма бяха кръшните танци на танцьорите от ДТС „Боляровче" с ръководител Румен Тодоров.

    Накрая всички присъстващи се заловиха на вито хоро на площада. Хората следваха едно след друго,а танците и смеха не секваха до късно.

   Защото воденци знаят как да празнуват, а поводите им не свършват - в културния календар на общината Воден винаги е имал богата и разнообразна програма, защото заслужават всичко това!

  Честита 120 годишнина воденски социалисти! С пожелание за много успехи и приятни поводи да ни събирате и занапред! 

  •