Начало » Новини » Новинa
Актуално
Среща на земеделските производители с проф. Светла Бъчварова и заместник-министъра Валентина Маринова

14 Май 2014

Среща на земеделските производители с проф. Светла Бъчварова и заместник-министъра Валентина Маринова

 

Лора Величкова

 

    На 12 май от 17 часа в град Болярово се състоя среща на земеделските производители от общината. Атанас Дженков, който е лидер на общинските социалисти, откри срещата и  представи гостите. Това бяха: професор Светла Бъчварова (депутат от „Коалиция за България" и председател на Комисията по земеделие и храни), заместник-министър д-р инж. Валентина Маринова заместник-министър на земеделието и храните), Николай Пенев (областен управител), инж. Пейчо Върбанов директор на Югоизточно държавно предприятие - Силвен), Дора Стоянова (директор на Областна дирекция „Земеделие"- Ямбол), Евгения Динева (главен секретар в същата дирекция), инж. Атанас Зотов (директор на Държавно горско стопанство - Елхово), общинският кмет Христо Христов.

   Професор Бъчварова сподели с присъстващите зърнопроизводители, животновъди и пчелари, че идва за втори път в общината. Първото й посещение е било като заместник-министър и въпреки че вижда голям напредък тук, не отрече, проблеми в областта на земеделието все още има. Българските земеделци все още очакват да се изравнят с останалите страни-членки на Европейския съюз и затова е много важно колко и какви представители ще имаме тепърва в Европейския парламент, какви позиции ще изразят и чии интереси ще защитават. Разбира се, промените в законодателството в държавата също са от голямо значение.Тя, като председател на комисията по земеделието и храните в настоящия парламент, определи два закона като изключително важни: за собствеността и ползването на земеделски земи (забраната за чужденци да купуват земи в България) и за подпомагане на земеделските производители (животновъдите да ползват пасища и ливади, без да участват в търгове).

    След което даде думата на присъстващите за въпроси, на които, заедно със заместник-министъра Валя Маринова отговориха. Един от въпросите бе на Анастас Василев, който е пчелар. Проф. Бъчварова отговори,че пчеларска програма има, но има право да кандидатства и за минималната помощ  (т. нар. „де минимис").

    Въпроси бяха зададени и относно транспортът за селскостопански нужни. На което бе отговорено, че има готов вариант за промяна в закона по този въпрос.

    Общинският кмет Христо Христов постави два много важни за общината ни въпроса към гостите. Първият бе за възстановяването на Общинската служба по земеделие", която бе закрита преди две години. Като ръководител на общината неговите действия в тази посока са целенасочени ще продължава да настоява, докато това не стане факт. Занимавал е много висшестоящи и сега помоли искрено за тяхната подкрепа. Проф. Бъчварова пое ангажимент да съдейства, заместник-министърът също потвърди,че от месеци се работи по този въпрос и ще бъде много полезно за земеделските производители. Поела е ангажимент и ще го изпълни.

    Вторият въпрос, поставен от Христо Христов бе за застъпването при очертаването при земеделците. На това бе отговорено от проф. Бъчварова и заместник-министъра, че проблемите тепърва ще се решат. Това ще стане чрез въвеждане на нов софтуер, което е много важна стъпка. В периода до месец октомври трябва да са готови споразуменията. До февруари се изчесва всичко, което възникне и през март вече се приключва.

   Заместник-министърът Валентина Маринова подчерта в края на срещата, на която бяха разисквани подробно много важни за земеделците въпроси, че е много важно да се знае, особено от младите, че Европа не ги ограничава, а им дава възможности. И в новия програмен период това трябва да се затвърди и разшири. Ако започнем правилно, първите резултати ги има, бяха думите на заместник -министъра. 

  •