Начало » Новини » Новинa
Актуално
Открит бе новият пожарен участък в Болярово

16 Май 2014

Открит бе новият пожарен участък в Болярово

 

Нови придобивки за местните пожарникари са също гараж и пожарен автомобил

Лора Величкова

 

На 15 май 2014 година радостен повод събра служители на пожарна безопасност, национална, гранична полиция, жители и гости на града. Това бяха трите нови придобивки на Пожарна безопасност и защита на населението - Болярово: участък, гараж и пожарен автомобил.

Главен инспектор Стоян Тенев (началник на  РС „ПБЗН" - Елхово)  докладва на заместник- министъра на отбраната Васил Маринов, след което знамето бе вдигнато и прозвуча химна на пожарникарите.

Водещата София Минева съобщи повода за тържеството (трите нови придобивки) и представи гостите: г-н Васил Маринов - заместник-министър на вътрешните работи, главен комисар Николай Николов - директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението - МВР, Атанас Мерджанов (народен представител от „Коалиция за България"), инж. Николай Пенев (областен управител), комисар Генчо Иванов (директор на областна дирекция МВР), комисар Стоян Стоянов(директор на регионална дирекция гранична полиция - МВР), комисар Димитър Николов (началник на РПУ - гр. Елхово), комисар Йордан Събев ( началник на областно управление „ Пожарна безопасност и защита на населението"), главен инспектор Стоян Тенев (началник на РС „ПБЗН" - Елхово), Христо Христов (кмет на община Болярово),

Атанас Дженков (председател на Общински съвет - Болярово).

След това водещата обърна поглед назад в историята на пожарния участък и проследи неговото развитие до съвременното му състояние.Пожарният участък в град Болярово е открит на 19.04.1986 г. и започва работа с 4 служители. Мотивите за откриване пожарен участък в град Болярово са: отдалечеността на населените места от град Елхово; въвеждане в експлоатация на газо-компресорната станция в с. Горска поляна; наличие на сгради за масово пребиваване. През периода 2005-2006 г., в резултат на масови горски пожари, се увеличава щатния персонал за провеждане на гасителни действия с още двама служители - шофьор и боец. Извършва се гасителна дейност на територията на община Болярово. Началник на пожарния участък в продължение на 25 години е инспектор Никола Ненов. В съвременния етап от развитието на пожарния участък работи с 9 души личен състав - 4 шофьори, 4 пожарникари и 1 началник. Днес в пожарния участък работят служители, които денонощно дежурят и бдят за нашата пожарна безопасност, често водят борба с огнената стихия, а понякога спасяват човешки живот. За по - добри условия на тяхната работа и по-бърза реакция при евентуални пожари ще допринесат тези три нови придобивки - сграда, пожарен автомобил и гараж.

Заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов връчи официално ключовете на главен инспектор Тенев, като поздрави него и всичките му служители с новата придобивка.

Кметът на община Болярово връчи на Стоян Тенев удостоверението за въвеждане в експлоатация на гараж за пожарния автомобил. Той се обърна към всички като поздрави служителите с новите придобивки и изказа благодарност към народния представител Атанас Мерджанов, главен комисар Николай Николов, заместник-министъра Васил Маринов за това че през последните години наистина политиката на правителството е благоприятна към малките общини. Сподели също общата радост от получаването на този автомобил - една специализирана кола със съвременно оборудване, което повишава ефективността й не само при локализиране и потушаване на пожари, но и при извършване на аварийно-спасителни дейности. Функционалната му  възможност отговаря както на всички критерии на ЕС, така и на специфичния терен в района на общината. Благодарност изказа и за това че вторият автомобил също остава в общината, за нуждите на доброволното формирование към нея.

Народният представител Атанас Мерджанов също не скри своя ентусиазъм от новите придобивки. Сподели радостта си и от факта, че на територията на област Ямбол днес са извършени няколко важни неща по отношение на сигурноста и вътрешния ред - даването на старта на националната програма «Сигурност», чрез която само на територията на областта ще бъдат осигурени над 180 работни места за млади хора. Чрез новите придобивки в Болярово правителството спомага за сигурността и на професионалистите, и на гражданите и това е пореден жест към общината ни. В малките крайгранични общини, допълни той, управляващите са дали достатъчно знаци за загриженост и внимание към жителите тук и е очертало посоката, в която трябва да се върви и за в бъдеще. Той пожела на смелите служители на реда на териотрията на общината ни много успехи и да изпълняват все така дълга си в този важен граничен район, честитеки им от сърце новите придобивки.

След което заместник-министърът, заедно с главен комисар Николов, кметът Христо Христов и народният представител Атанас Мерджанов прерязаха лентата и откриха новата сграда на пожарния участък. Сградата, гаражът и автомобилът бяха осветени от протоиерей Димитър Ингов.

В края на тържественото откриване, Николай Николов (директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението - МВР) сподели за вестник „Крайгранична искра":  „Аз съм радостен по две причини. Първата е ентусиазмът на хората тук. На второ място - от това,че общината, с помощта на нашето министерство на вътрешните работи направи тази прекрасна сграда. Разбира се, в резултат на задълбочен анализ, чрез сегашната политика  стремежът на правителството е да обърне внимание на малките населени места. В резултат на всички това, стана възможно тук, в Болярово, пожарникарите да се сдобият с два нови автомобила. Това е поредният автомобил, който ще получи общината. Впрочем, до два- три месеца, се надявам още един нов автомобил да дойде тук. Нещо, което не се е случвало в последните години. Това са двете неща, които ме радват - ентусиазмът на хората и второ новите придобивки. Когато местната власт работи добре с централната, нещата се получават!"

 

 

 

 

 

  •