Начало » Новини » Новинa
Актуално
Мигове за почит и поклон

2 Юни 2014

Мигове за почит и поклон

 

Лора Величкова

 

      Втори юни! Ежегодно в този ден ехтят сирените, за да ни припомнят, че без саможертва не би дошла свободата. Тревожните звуци зоват към мълчалива почит и незабрава. Да, за подвига забрава няма!

      И жителите на град Болярово се стекоха пред паметника на загиналите през войните местни герои, за да отбележат тази свята дата - денят на Ботев и всички герои, паднали за свободата на отечеството.

      Тържествените акорди на българския национален химн бяха сякаш патриотична прелюдия към лиричното встъпление на водещата - София Минева. Стиховете за поета и героя Христо Ботев скоро преотстъпиха място на есеистични размисли за смисъла на подвига, кореспондиращи със съвременната реалност, но и с безброй вечни истини.

      Топло и затрогващо прозвуча словото на общинския кмет Христо Христов по тържествения повод. Думи, в които се оглежда патетиката на славните исторически събития и имена. За да изгрее националната ни свобода - жадувана, мечтана, извоювана...

      Венци в знак на признателност пред подвига на героите бяха поднесени от: община Болярово, Общински съвет - Болярово, Общинския съвет на БСП - Болярово, СОУ „Д-р Петър Берон", целодневна детска градина „Здравец", Граничен полицейски участък - Болярово, участък „Пожарна безопасност и защита на населението"- град Болярово, както и от пенсионерския клуб в града ни.

      С минута мълчание и свеждане на глави почетоха присъстващите граждани паметта на падналите в битките герои. Саможертва, получила от историята най-високата цена - безсмъртието!

        Във всички населени места от общината звукът на сирените прикани жителите да изразят своето преклонение пред достойните дела на загиналите в името на свободата. Защото който не тачи миналото, не е достоен за бъдещето!

 

  

  •