Начало » Новини » Новинa
Актуално
Заместник – кметът на община Болярово в Норвегия

8 Юли 2014


Заместник - кметът на община Болярово в Норвегия

 

 

     Заместник - кметът на община Боляроно Нина Терзиева бе една от представителките на  осемнадесетте общини, участвали в обучително пътуване в Норвегия по проекта на НСОРБ Укрепване на капацитета на НСОРБ и българските общини чрез сътрудничество с местните власти в Норвегия", финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014. Домакин на българските участници e Норвежката асоциация на местните и регионалните власти.

    Учебният престой в норвежката столица Осло бе в периода 16 - 20 юни и в него бяха включени представители на общините: Болярово, Генерал Тошево, Елена, Костенец, Радомир, Долни Чифлик, Мездра, Бургас, Бяла Слатина, Девин, Добрич, Лясковец, Пазарджик, Плевен, Разлог, Сливен, Чепеларе и Търговище.

     По време на пътуването участниците от българските общини, които бяха подбрани след анкетно проучване по темата за междуобщинското сътрудничество, се запознаха на място както с действащото законодателство в Норвегия, така и с богатия и разнообразен опит на скандинавската държава в тази област.

    Участниците имаха възможност да посетят община Аским, която прилага разнообразни форми на междуобщинско сътрудничество чрез създаване на съвместни фирмии неформални партньорства със съседни общини.

    Освен с междуобщинското сътрудничество, участниците се запознаха и с опита на норвежките общини в развитието на стопанска дейност, както и с отдела на асоциацията, който предлага услуги за общинските фирми и предприятия.

     На база досегашният им опит в областта на междуобщинското сътрудничество и стопанската дейност на общините, както и на наученото и видяното в Норвегия, участниците в обучителното пътуване успяха да направят анализ и оценка на възможностите за прилагане на норвежкия опит при предоставянето на различни публични услуги в България. Те се включиха активно в последващите дейности по проекта - като лектори на обучения по темата, като членове на авторски екипи за подготовка на консултативни материали или общината, която представляват, бе пилотна за развитие на междуобщинско сътрудничество по конкретни теми.

 

По проект "Укрепване на капацитета на НСОРБ и българските общини чрез сътрудничество с местните власти в Норвегия", Договор № BG11-PC 02 NFM/21.05.2013 г., финансиран по Програма BG 11 "Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество", финансирана чрез Норвежкия финансов механизъм 2009 - 2014

 

  •