Начало » Новини » Новинa
Актуално
Нови училищни вълнения

16 Септември 2014

Нови училищни вълнения

 

Бинка Величкова

 

       Датата 15 септември се повтаря всяка година, но усещането за ново начало е винаги различно.

       В двора на СОУ „Д-р Петър Берон" - град Болярово се събраха отново ранобудните ученици. Пораснали, усмихнати по-мургави след дългата, слънчева лятна ваканция, те нетърпеливо се прекъсваха, бързайки да разкажат интересните си преживявания през тези три месеца извън училищното ежедневие.

       Двете усмихнати водещи - осмокласничките Ана- Мария Тодорова и Юлияна Иванова, обявиха тържественото начало. Както и имената на официалните гости: кметът на общината Христо Христов, председателят на Общински съвет - Болярово Атанас Дженков, заместник-кметът Нина Терзиева, както и общинският съветник Янко Анев, председател на Комисията по образование и здравеопазване.

       С приветствие към всички ученици, учители и родители се обърна директорът на училището Васил Гаджуров.

       Последва слово и от кмета на общината г-н Христов. Той увери присъстващите, че общинското ръководство и занапред ще прави всичко, което е по силите и възможностите му, за да осигурява оптимални условия за развитие на образованието в нашата община. После увери първокласниците, че в лицето на своята първа учителка и дългогодишен педагог Пролетка Петрова ще имат всякога нужната подкрепа и насърчение. За да се превърнат в образовани млади хора занапред.

      Топло и насърчително прозвучаха думите на дванадесетокласничката Ташина Иванова, сестра на първокласника Асен Славчев, от името на родителите и близките на децата.

     Прочетен бе поздравителен адрес по тържествения повод, изпратен от инж. Николай Пенев, областен управител на област Ямбол.

      А осмокласникът Пламен прочете националното възвание за набиране на средства с цел подпомагане на децата от районите, пострадали драстично при наводненията .

      За всички гости и ученици рецитираха тематично съзвучни стихове малките, спретнати първолаци. Поздрав към тях и цялата публика беше след това литературно-музикалната програма, подготвена от група четвъртокласници и петокласници.

      Водосвет за здраве, успехи и благоденствие през новата учебна година отслужи сладкогласния отец Димитър Ингов при храм „Свети Димитър" - град Болярово. А училищният директор плисна пред училищния праг менчета с вода - по стара, съхранена през вековете традиция, та по вода да ни върви. Дали ще е така обаче - ще покаже близкото бъдеще. Много са проблемите в родното ни образование, които все чакат своето решение, а то се губи някъде през годините.... По природа не съм песимистка, но днешната реалност в образователния сектор, уви, не предразполага към оптимизъм - нито в национален аспект, нито на местна основа. „И все пак трябва да си вдъхваме надежда" - бе казал един от героите на белетриста Павел Вежинов... Дано да можем!

      Поведени от класните си ръководители, учениците по реда на класовете преминаха през цветната арка, за да се отправят към учебните си стаи.

      А официалните ни гости посетиха празнично украсената класна стая на най-малките ученици. Там кметът на общината Х. Христов подари книжки на всички първолаци - за да ги прочетат, когато станат грамотни. А и да им бъде свиден спомен от първия учебен ден - най-вълнуващият в календара на детството!

 

  •