Начало » Новини » Новинa
Актуално
Двудневна екскурзия в България

12 Декември 2014

                          Двудневна екскурзия в България

 

Елена Анева

 

Двадесет и пет читалищни деятели  от с. Воден  осъществиха  своята двудневна екскурзия на 21 и 22 ноември с дестинация Трявна - "Етъра" - Севлиево,с. Орешак - Троянски манастир - Велико Търново.

Добре организираната екскурзия достави удоволствие на всички.

Благоприятно беше и времето, а шофьорът на автобуса от фирма "Дичони" - Ямбол (Борис Ставрев) се прояви със своята точност и безопасност в движението на МПС.

 В град Трявна групата разгледа новия и стария възрожденски площад "Дядо Никола", където се намира прочутата  Трявненска школа с часовниковата кула, сводестия мост,  построен 1844г., църквата "Св. Архангел Михаил", където запалихме свещи за здраве по случай Деня на християнското семейството.

Архитектурно - етнографският комплекс "Етъра", който представлява музей на открито, възстановка на българския бит, култура и занаятчийство, открит през 1964г. ни посрещна в своята есенна премяна.

Очарова ни и красивият облик на гр.Севлиево с обновената си централна част и добре подредените си търговски улици. Нощувахме в хотел "Росица" на града, а в ресторанта на същия проведохме вечер на таланта. Седем души получиха своите парични награди за завоювани призиви места от различни жанрове. В обявения конкурс за най - активен и весел екскурзиант с награда беше поощрен шофьора на автобуса,а на най- неактивния екскурзиант му бе опростена предвидената глоба,заради младостта и липсата на опит.

В с.Орешак разгледахме  обширната изложба на народните художествени занаяти,мястото където се намират най-добрите творби на майстори от всички краища не само на България, но и на чужди народности.

Троянският манастир "Успение Богородично", съхранил редица произведения на църковната живопис, разнообразни произведения на  приложните изкуства и занаяти, сред които са сребърната обковка на евангелието,чудотворната икона "Света Богородица Троеручица" беше следващата ни дестинация. Поклонихме се и на гроба на патриарх Максим, видяхме стаята, която Васил Левски е използвал за скривалище. Обходът ни  завърши с поредното посещение  на гр. В.Търново, където направихме и втората си кафе-  пауза. Много песни, хумор и смях имаше през двата дни. Всички бяха видимо удоволетворени от преживяното. Екскурзията се осъществи с читалищни средства, благодарение на кмета на общината г-н Х.Христов, комуто сърдечно благодарим!              

 

  •