Начало » Новини » Новинa
Актуално
Навременни действия в извънредна ситуация

12 Февруари 2015

Навременни действия в извънредна ситуация

 

Лора Величкова

 

Съвсем изненадващо в 3 часа срещу първи февруари 2015 г. в село Попово река Поповска излиза от коритото си и залива 23 имота в селото. Kметският наместник Ангел Апостолов сигнализира на дежурния в община Болярово и незабавно прави обход по засегнатите къщи, за да провери какво е състоянието на обитателите им. Заместник-кметът Нина Терзиева пристига на мястото. Междувременно са уведомени структурите на Единната спасителна система. Лично  началникът на Районна служба «Пожарна блезопасност и защита на населението» - Елхово пристига със служителите си и ръководи акцията по извеждане на хората от наводнените къщи. „Всичко тук беше потоп, 12-13 човека в къщите трябваше да бъдат евакуирани. Повикана беше лодка от областната дирекция, пристъпихме първо към евакуация на пострадалите. Малко трудно, на втори, на трети път, някои на четвъртия път успяхме да ги евакуираме"- обясни Стоян Тенев, началник на служба „Пожарна безопасност" - Елхово.

След спешно заседание на Щаба за координация на спасителни и неотложно аварийно-възстановителни работи при бедствия и аварии се обявява бедствено положениеот 04,00 часа на 01.02. 2015 година.

Общинското ръководство  остава в селото до обяд на другия ден,когато на място пристигат областният управител на област Ямбол- Димитър Иванов, директорът на РД» Пожарна безопасност- Йордан Събев, началникът на Участък «Полиция» - гр. Елхово Койчо Койчев, началникът на район «В и К»- Болярово - Атанас Дженков. Категорично е установено, че причината за наводнението са интензивните валежи. Близките язовири са обходени и няма скъсани диги. От полунощ заради наводнение тогава е затворен за движение и пътят Елхово - Болярово в участъка край село Златиница.

На 2 февруари военният министър Николай Ненчев пристига в село Попово, заедно със заместник- областните управители на област Ямбол: Диана Динкова и Иван Йоргов. Изпратено е  модулно формирование от 20 души от Министерството на отбраната, които да се включат в акцията. След оттеглянето на водата в същия ден, заедно с тях  пожарникари и спасители започват отводняването. Машини и техника на общината и на «В и К» също помагат в операцията. До късен следобяд военни, пожарникари и служители на общината работят, за да преодолеят  последствията от наводнението.

Хората споделят, че от 1956 година това не се е случвало в селото.

Общинският кмет Христо Христов обясни, че причината са единствено интензивните валежи от 64 литра на кв. м. Заради това за кратко време река Поповска преля през дигите, строени с европейски пари през 2008 г., и заля близките къщи. Сподели,че

багер на общината скъсва дигата на две места, а пожарникарите разчистват пътя на водата, за да може да се оттече и да започне отводняването на залетите къщи в най-ниската част на селото. Господин Христов допълни,че независимо от това, че водата залива някои пътища и  дори Елхово - Средец е бил затворен, пътната инфраструктура няма щети. Преди няколко години е правено основно почистване на коритата на реките и изграждане на дигите в Болярово и Попово. Дигата е изградена през 2008 година, никъде не е поддала, просто водите надхвърлиха височината й сега. Трябва да се вземат мерки, за да са защитени хората в селото, допълва общинският кмет. Основното искане от Междуведомствената комисия в София ще бъде по отношение за надграждане дигите на местата, където водата заля къщите ,или осигуряване на достатъчно торби с пясък, за да са сигурни тези хора за в бъдеще.

Общинският кмет вижда начин да се помогне на пострадалите домакинства чрез отпускане на еднократна помощ - и по линия на социално подпомагане, и от общината. Той назначава комисия със своя заповед. Нейните членове са служители от общинска администрация и Гражданска защита. Комисията извършва оглед на засегнатите от наводнението жилищни сгради и имущество. Съгласно изготвения протокол за щетите десет от пострадалите собственици ще бъдат подпомогнати след решение на Общински съвет - Болярово (на заседанието на 26 февруари 2015 г.). За жалост неговите надежди,че хората ще бъдат подпомогнати и от Дирекция „Социално подпомагане" - гр. Елхово се оказаха напразни. Специалистите от тази дирекция установяват,че щетите на тези домакинства не отговарят на изискванията им за подпомагане. Кметът на общината заяви с огорчение, че според него това не е нормално - защото тази дирекция  би трябвало да се отзове при такива ситуации. И ако общинското ръководство не бе отпуснало някаква сума, хората нямаше да имат помощ отникъде.

Макар и критична, ситуацията бе овладяна за дни. Христо Христов отдава навременното справяне с извънредната ситуация на отличното взаимодействие между институциите. Той изказа благодарност най-вече на заместник-кмета Нина Терзиева, областния управител Димитър Иванов, началниците и служителите на Районна служба «Пожарна безопасност и защита на населението», «В и К», ЕВН.

Макар и наприятна, ситуацията бе тест за общинското ръководство и институциите и координацията в действията. Оценката е отлична и това е очевидно. Бързата реакция на заместник-кмета и всичко последвало още преди пристигането на министър Ненчев, бе най-доброто, което можеше да се направи. И благодарение на всичко това ситуацията бе овладяна.

Дано и занапред трудностите в общината се преодоляват така, а екипната работа и навременните действия да носят такива резултати!

 

  

  •