Начало » Новини » Новинa
Актуално
Боляровските пчелари отбелязаха своя празник

12 Февруари 2015

Боляровските пчелари отбелязаха своя празник

 

Лора Величкова

 

Денят, в който църквата почита Свети Харалампий е десети февруари. Светецът се приема като покровител на пчеларите и по тази причина те отбелязват тогава своя празник.

Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век. В град Магнезия (Тесалия) той заемал епископската катедра. Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на Септимий Север се започнало поголовно гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение.

Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той загива мъченически за християнската вяра през 198 г.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи Св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. Празникът се почита предимно в Източна България. Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите.

Празникът е отбелязан и като "Неделя 17 след Петдесетница - на Хананейката" - Св. свещеномъченик Харалампий. Св. мъченица Валентина. На 10 февруари имен ден празнуват всички, които носят имената Харалампи, Валентин (означава - силен, могъщ), Валентина, Валя, Хараламби (означава - сияещ от радост), Ламби.

 Боляровските пчелари, от пчеларско дружество „Детелина" също отбелязаха своя празник с весело тържество. Специален гост на него беше общинският кмет Христо Христов. Той поздрави боляровските пчелари с чудесния повод и подчерта радващия факт за увеличението на пчеларите в общината като цяло. Включително и все повече млади хора избират пчеларството за свое хоби и препитание, допълни той.

Председателят на дружеството Жельо Желев, също поздрави всички свои колеги и накратко начерта бъдещите им планове и прояви. От момента, в който дариха икона на местния храм „Св. Димитър" на своя покровител Св. Харалампий и бе осветена през пролетта на миналата година до участието им в кулинарния фестивал «Усмивката на Странджа» за празника на града 26 октомври, дейността на местните пчелари става все по-активна.

Празникът им и този път бе весел и запомнящ се. Убедена съм,че дейността им ще става все по-активна, защото успехите идват само, когато са единни, защото заедно са по-силни.

 

  •