Начало » Новини » Новинa
Актуално
Календар на съхранените културни традиции

13 Февруари 2015

Календар на съхранените културни традиции

 

Бинка Величкова

 

Казват,че в утвърдените през вековете национални традиции се оглежда духовността на всеки народ. Ето защо тяхното опазване и ритмично предаване на поколенията е въпрос на морален дълг и родолюбие.

Богат и наситен с вълнуващи чествания е календарът, събрал ярки годишнини и традиционни народни празници. Събития, които някак сближават хората, внасят ведро настроение в душите, игрив блясък в очите...

Освен националните и християнските празници, които ежегодно честваме подобаващо и в нашата община Болярово, през 2015 година са предвидени и тържества със специфичен облик: 100 години от началото на Първата световна война и 70 години от Отечествената война (организатори - читалището и кметството на село Воден - 9 май); земляческият празник на село Попово (2 май), освещаване на отремонтирания църковен храм в село Странджа, откриване на паметник в местността „Убитите войници" край селото и провеждане на третия фолклорен събор „Непресъхващ извор", чието начало беше положено в китното крайгранично селце (23 май); осемнадесети детски фолклорен събор „Върбова свирка свири" (6 юни); второто издание на фолклорния фестивал „Воден пее и танцува"; атрактивният празник на село Голямо Крушево, както и почитаният редовно от жители и гости празник на село Мамарчево (19 септември); традиционният празник на село Стефан Караджово и 175 години от рождението на Стефан Караджа (24 май); Осми общински събор „Белянката" (29 август); празникът на село Крайново; тържествено отбелязване на 55 годишнината от основаването на общинския вестник „Крайгранична иска"(през септември). В незабравимо за всички боляровци и гости събитие ще се превърне празникът на града ни - 26 октомври (Димитровден).

Много са празничните поводи и достойно ще бъдат уважени. Защото така е устроен човекът - да дава израз на порива си за повече радост, да намира причини за усмивки и весело настроение. Мигове, които се превръщат в своеобразни островчета на видри изживявания сред еднообразието на трудното делнично съществуване. Нека винаги да ги търсим и преоткриваме! Защото сме хора, за които родолюбието е глас на сърцето. 

  •