Начало » Новини » Новинa
Актуално
Денят на виното и веселието в Голямо Крушево

16 Февруари 2015

Денят на Виното и веселието в Голямо Крушево

 

В Голямо Крушево съчетаха в едно двата празника - Денят на лозаря и Свети Валентин. Традиционният народен празник започна с резитбата на лозето на Иван Вълканов, коронясан за Цар на лозето на това тържество.

 

От чашата червено хубаво вино освен аромата и вкуса на напитката, отпиваме и от емоцията, любовта, всеотдайността, вложени  от хората, отгледали гроздето. Както днешният ден е хубав, така да е хубава и плодородна годината, пожела кметският наместник Костадин Иванов.

 

В Голямо Крушево задължително се почита Трифон Зарезан. По традиция всяка година кметството организира празнично тържество. Центърът на празника е местното кафене. В ролята на Цар на лозята влиза някой от мъжете, който е произвел хубаво домашно вино и ритуално зарязва лозето. За веселото настроение е осигурена задължително жива музика.

 

Прибирането на Царя вкъщи става с венец от лозови пръчки, но преди това на мегдана се изиграва Зарезанското или още наречено Трифонско хоро, водено от Царя и кмета на селото.

 

Организиран беше и конкурс за най-добро домашно вино. В конкурса участваха производители на бели и червени вина от реколта 2014 г. Производителите посочиха и сортовете, от които е произведено виното. Най-доброто домашно вино беше определено от дегустационна комисия.

 

Така 1-во място за червено вино беше присъдено на Стоян Габеров, а за бяло вино на Димитър Димов.

2-ро място бе отредено за  Георги Дживизов.

Раздадени бяха и награди, разпределени по категории.

Всъщност никога не може да кажете нещо чак толкова грешно, когато описвате вино, защото в края на краищата, то се оценява съвсем субективно.

 

Много вино и хора се ляха в селото Леят се хубави народни песни. Събират се добри приятели и си  пожелават: „Пийте червено вино, да сте здрави!" Наздраве с чаша студено червено вино!!!

 

Таня Атанасова

 

  •