Начало » Новини » Новинa
Актуално
Международният ден на ромите отбелязаха в община Болярово

9 Април 2015

Международният ден на ромите отбелязаха в община Болярово

 

Лора Величкова

 

 

Международният ден на ромите се чества ежегодно от ООН и Европейския съюз от 1992 г., когато е предложен от международната организация „Романо юнион". 

През 1971 г. в Лондон се провежда за първи път световен ромски конгрес, с участието на представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. Там е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Тогава са приети флагът и химнът на ромите

В община Болярово ромите също отбелязаха своя празник - не са мо в общинския център, но и в други населени места.

Боляровските роми избраха атрактивен начин да почетат празника си - с колоритна програма. Гости на тържеството им бяха: общинският кмет Христо Христов, заместник-кметът Нина Терзиева, секретарят на НЧ „Възраждане - 1912" Мария Христова.

Водещата София Минева поздрави ромите с празника им и даде думата на кмета на общината. Той също отправи поздрав към всички присъстващи, увери ги,че общинското ръководство ще продължава да помага за решаването на техните проблеми и им пожела весел празник. След това представи новоназначения здравен медиатор на община Болярово - Катя Иванова. Тя застана пред присъстващите, заявявайки,че е готова да изслушва и решава техните проблеми, защото е една от тях.

Последва атрактивният конкурс „Мис Ромка." Участничките в него бяха три: Катя Минчева Минкова, Мими Иванова Иванова и Галина Антонова Асенова. Жури в състав  София Минева, Мария Маринова и Милена Манолова оцени участничките по няколко критерия. Всяка от тях дефилира на сцената, представи се и отговаря на зададени въпроси. Оказа се, че на първо място, с равен брой точки са две участнички: Катя Минкова и Галина Асенова, а на второ място бе класирана Мими Иванова. И на трите кметът връчи грамота и парична награда.

След конкурса, програмата продължи с невероятните изпълнения на танцова формация от няколко момичета и момчета. Групата показа чудесни танцови умения в няколко стила: ромски ритми, денс, рап. Оригиналната хореография и смяната на музикалните стилове бяха отлични и заслужиха бурните аплодисменти. Децата от формацията също получиха парична награда от кмета на общината, а за всички роми имаше осигурена почерпка от общинското ръководство. Две от най-непринудените участнички, включили се в програмата, получиха и поощрителни награди от кмета.

Веселият празник завърши с общ ромски танц за всички, които пожелаха да се включат във веселбата, който бе поздрав за тях от общинското ръководство.

 

  •