Начало » Новини » Новинa
Актуално
Великден - празникът на празниците

13 Април 2015

Великден - празникът на празниците

Таня Атанасова

 

     Най-големият пролетен християнски празник -  Великден беше отбелязан много тържествено в Голямо Крушево.

      «Великден е празникът на празниците. В дните на най-голямото тържество на нашата вяра, на светлината над тъмнината пожелавам на всички много здраве и радост Както е пълна и празнична софрата по Великден, така да ви е пълно и празнично в душата», пожела кметът на Голямо Крушево Костадин Иванов.

     Крушевци и гости на селото се събраха в храма «Успение Богородично», за да съпреживеят заедно радостта от Христовото Възкресение. На площада пред храма хората излизаха със запалени свещи, а кметът призова всички да се обичаме и да си подаваме ръка в трудните времена в които живеем. Великден за мен е възможност за едно духовно пречистване и осмисляне на житейския път.Един празник най-вече на духа. Ден, в който се събираме, за да си кажем хубави думи, да си пожелаем здраве и да благодарим на Бог.Това са много светли празници. Каквото и да се направи в тях, то е хубаво, така че да празнуваме всички заедно.

        Облечени в народни носии, участничките във фолклорната група при читалище      «Просвета» изпълниха характерни за региона народни песни. «Хубаво е когато празниците обединяват в себе си и църковния дух и народния дух, заяви секретарят на читалището Недялка Миразчиева, която е и ръководител на групата.

По традиция на този толкова хубав празник имаше красиво украсена великденска трапеза с изрисувани яйца, козунаци, колбаси, газирани напитки и др.

      Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

 

  •