Начало » Новини » Новинa
Актуално
Приятни занимания с великденски послания

13 Април 2015

Приятни занимания с великденски послания

 

Бинка Величкова

 

       Възкресение Христово (Великден) е не само почитан християнски празник. Той е символ на пролетното обновление, на възродените надежди за добро, за плодородие, хармония и повече светлина в живота ни.

       С множество похвални дела бяха наситени в община Болярово дните, предхождащи празника. Факти, които ни убеждават, че поривът към себедоказване и желанието да радваш другите съществуват.

        Една чудесна инициатива се превърна в затрогваща реалност благодарение на учениците от ОУ „Черноризец Храбър" - град Варна. Под ръководството на своите учители господин Зашев и госпожа Люба Байрактарова те изработиха красиви, оригинални картички с пролетна тематика. А после техните прекрасни творения зарадваха обитателите на дома за стари хора в село Воден. Това беше наистина приятна изненада за обитателите на социалното заведение. И жест на затрогващо внимание!

        В приятно, обагрено от емоции занимание се превърна за децата от ЦДГ „Здравец" - град Болярово съвместният практикум с родителите. Предмет на занятието беше украсяването на великденски яйца. В помощ на малките момиченца и момченца от двете групи („Буратино" и „Мики Маус") се включиха и други техни близки: баби, лели, каки и батковци.

        Всички участници - и малки, и големи, с увлечение творяха красота и пъстрота върху белите черупки, влагайки старание и завидно майсторство. А после бе подреден прекрасен изложбен кът, който грабваше отдалеч погледите! Задоволство бе изписано върху лицата на учителките и на техните даровити възпитаници. Защото постигнатото наистина впечатлява!

       Съвместно се изявиха и потребителите на ЦСРИ - гр. Бобярово, подпомагани от домуващите в Защитеното жилище за възрастни хора. Показвайки завидно майсторство и дългогодишен опит, те украсиха великолепно великденските яйца. Получи се пъстра композиция, белязана от тяхната сръчност и допринасяща за празничното настроение в тези социални звена. Атмосферата закачливо оживи, стана по-красиво и весело.

       Радостна изненада за жените от Защитеното жилище в Болярово (към ДВУИ - с. Малко Шарково), беше посещението на общинският кмет Христо Христов и съпругата му Мария. Гостите щедро дариха момичетата с яйца, козунаци и други лакомства, а момичетата ги поздравиха с песни. Те, както и жените в ДВУИ - с. Малко Шарково също боядисваха яйца и направиха свои кътове на великденска тематика.

      С подобаваща тържественост се отличаваха и ритуалните църковни служби: в храмовете „Свети великомъченик Димитър" (град Болярово) и „Свети Георги" (село Воден), отслужени от отец Димитър Ингов. Мигове, в които всеки отправя задушевни молитви към Бога - съкровени и пречистени от суетата на деня.

       „Шарен, весел Великден, за почивка отреден" - така започва една народна песен, която съм слушала в детството си, Празник, който пречиства духовно, възвисява и сближава хората.

 

  •