Начало » Новини » Новинa
Актуално
Посещение на немски специалисти във връзка с обучение

14 Април 2015

Посещение на немски специалисти във връзка с обучение

Лора Величкова

     На 7 и 8 април 2015 година обитателите и персоналът на  ДВУИ - село Малко Шарково и на Защитеното жилище в Болярово бяха зарадвани от посещението на немски специалисти. То бе във връзка с поетия ангажимент на Паул Хайдрих (председател на  Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания-Кьолн) относно продължаването на обучението на персонала.

    Гостите бяха посрещнати от заместник-кметът на общината Нина Терзиева и директорът на дома Дафинка Георгиева. Удо Хаймбюргер (клиничен психолог) и (Андреа Гросе - Висман (педагог) споделиха,че са взели присърце предложението на г-н Хайдрих за продължаване на обучението на персонала в ДВУИ и Защитеното жилище. Те от дълги години работят към социалната институция „Ландшафтсфербанд Райнланд" (Кьолн) и са преки наблюдатели на проблемите в тази област. Имат иновативни идеи, които споделиха със заместник-кмета, директора и персонала. Един от тях е и методът с видеозаснемането и наблюдението и обсъждането на действията след това, което според него дава положителни резултати.

     Гостите разгледаха дома, запознаха се с персонала и домуващите и дори получиха великденски картички, изработени от жените в заниманията им с терапевтите.

     В Защитеното жилище в град Болярово гостите също бяха посрещнати с ентусиазъм. Жените там ги поздравиха с песни и им разказаха за ежедневието си. Те бяха възхитени от постигнатите резултати и също като г-н Хайдрих споделиха,че отделянето в такива жилища е най-добрият начин за подобряване на нагласата и мотивацията на жените.

     Немските специалисти си тръгнаха с чудесни впечатления от страната ни, община Болярово  и от ДВИУ - с. Малко Шарково. Тяхното решение бе да се върнат и до есента да проведат едно поредно обучение с персонала. Защото, по общото мнение на всички, присъствали на работната среща, това е начинът за подобряване на работата и бъдещи положителни резултати.

    А през на 21 септември 2015 година предстои тържественото отбелязване на 15 години съвместна и ползотворна работа на общинското ръководство и ДВУИ - с. Малко Шарково и немските представинтели на „Ландшафтсфербанд Райнланд" (Кьолн) и Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания-Кьолн. Празник, който с нетърпение всички очакват. 

  •