Начало » Новини » Новинa
Актуално
Кръгла маса на тема «Състояние и перспективи за развитие на регион Странджа-Сакар»

17 Април 2015

Кръгла маса на тема «Състояние и перспективи за развитие на регион Странджа-Сакар»

Лора Величкова

      На 15 април 2015 година в Тополовград се проведе кръгла маса на тема „Състояние и перспективи за развитие на регион Странджа-Сакар". В нея участваха представители на пет общини, предимно погранични - Болярово, Ивайловград, Любимец, Малко Търново и Тополовград. Участие от община Болярово взеха кметът Христо Христов и заместник-кметът Нина Терзиева.

      Инициатор и домакин на тази среща бе кметът на община Тополовград Божин Божинов. Причина - редица наболели и тревожни въпроси, касаещи пограничните общини.

     Основните, обсъждани проблеми от представителите на общините бяха демографската криза, миграцията на младите хора, застаряващото население в техните региони.

      На срещата взеха участие: Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, Ирина Захариева и Валери Найденов от Главна дирекция „Стратегическо планиране на регионалното развитие и административно-териториално устройство" на МРРБ, арх. Нели Бочукова от Министерството на културата, Ели Воденичарова от Министерството на туризма,

Срещата се свиква по инициатива на кмета на Община Тополовград Божин Божинов поради редицата наболели въпроси, касаещи пограничните общини.

       Общините -участници в Кръглата маса подписаха декларация, в която се очертават исканията им за спешни и конкретни мерки за подобряване на живота в обезлюдяващите се селища в района на Странджа - Сакар. Тя ще бъде изпратена до Министерския съвет и други висши инстанции, от които зависи бъдещето на този район. Всички гости получиха подаръци от кмета на Тополовград - Божин Божинов и неговата покана за друга среща през месец септември.

        Община Болярово пое ангажимент да бъде домакин на следващата среща през месец юни. Общинските управници на пограничните общини искрено се надяват, че продължавайки да дискутират общите проблеми съвместно с представители на държавната власт, ще разрешат поне една част от сериозните проблеми в тези райони.

 

  •