Начало » Новини » Новинa
Актуално
Второ място за боляровските ученици в Областно състезание за Ученически екипи по първа помощ

30 Април 2015

Второ място за боляровските ученици  в Областно състезание за Ученически екипи по първа помощ

 

БЧК - Ямбол организира Областно състезание за Ученически екипи по първа помощ в Градски парк, участие в него взеха 10 отбора от цялата област. По време на Областното състезание се проверят уменията на учениците за оказване на първа помощ. Състезанието бе открито официално от инж. Митко Филипов, директор на Секретариата на ОС на БЧК - Ямбол. Гергана Георгиева, щатен специалист в ОС на БЧК Ямбол, запозна участниците с регламента за провеждане на състезанието - състав на отборите, съдии, процедура на оценяване и др. По регламент всеки отбор преминава през четири пункта и се оценява от съдии - квалифицирани лектори по първа помощ и доброволци на БМЧК. Г-н Здравко Динев, представител от Регионален инспекторат по образованието гр. Ямбол, поздрави участниците за тяхната мотивацията да участват в хуманната инициатива на БЧК, свързана с оказване на първа помощ и спасяване на човешки живот.

На първи пункт се проверяваха теоретичните знания на участниците. На втори и трети пункт, участниците действаха по предварително зададени ситуации, в които е необходимо да се окаже помощ на две пострадали лица. Всеки отбор демонстрира практическите си умения за оказване на долекарска помощ при кръвотечения и счупване на крайници в резултат на пътнотранспортно произшествие. На пунктовете имаше статисти от БМЧК, които бяха дегизирани и пресъздаваха различните ситуации. На четвърти пункт отборите демонстрираха уменията си свързани с изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж върху учебен манекен. Съдии на пунктовете с практически ситуации бяха д-р Петя Качулева, д-р Антонина Манчева и доброволци на БМЧК, обучени на национално ниво по темата.

Победител в Областното състезанието за Ученически екипи по първа помощ е  отборът на ГПЧЕ „В. Карагьозов" - гр. Ямбол, на второ място се класира                            СОУ „ Д-р Петър Берон" - гр. Болярово, на трето място е отборът от СОУ „П. Яворов" - гр. Стралджа.

Г-н Здравко Динев и инж. Митко Филипов връчиха грамоти и награди на всички участници в състезанието. БЧК - Ямбол осигури сандвичи и подкрепителни напитки за участниците в състезанието.

 

  •