Начало » Новини » Новинa
Актуално
Летният университет – отново в действие

15 Юли 2015

Летният университет - отново в действие

Бинка Величкова

       Пета поредна година изследователска група от студенти при УНИБИТ - град София, чийто ректор е проф. Стоян Денчев (с родови корени от Боляровския край), се включиха в изследване на културно-историческото ни наследство. Учреденият Международен югоизточен летен университет има за цел проучването, документирането и социализирането на богатото културно наследство на територията на общините Малко Търново, Болярово и Елхово.

      Под ръководството на ас. Цветелина Варадинова любознателните млади хора с интерес предприеха разкопки в местността Малкото кале край село Воден, класифицираха своите находки, посетиха различни културни обекти. На 13 юли 2015 година те запознаха чрез интересна презентация присъстващите на организирана среща граждани с резултатите от своята изследователска работа. Приветства ги кметът на община Болярово Христо Христов, предоставяйки възможност на ас. Варадинова да сподели своите впечатления от пребиваването си тук и да разясни същността на постигнатото от студентите. Освен това тя благодари на Регионалния исторически музей - гр. Ямбол и на общинското ръководство за благотворното съдействие, а на проф. Денчев - за гласуваното доверие.

      Презентацията си участниците бяха озаглавили „Пет години професия археолог". От предоставената информация става ясно, че откритите находки съставляват парчета от домакински съдове, изработени от графито керамика, както и фрагменти за украса. Освен тях - и метални предмети: монета (от XII век), нож (но не боен) и част от дамска гривна, изработена от мед.

       Изнесени бяха и факти от историята на посетения църковен храм „Свети Георги Победоносец" - с. Воден. Всеки от участниците в програмата имаше какво да сподели. Има и какво да отнесе от вълнуващата научна експедиция в община Болярово - интересни впечатления и забавни спомени.

       Финалните мигове от срещата бяха за поднасяне на подаръци за общината домакин: специално изработена метална табела, с която да напомня за работата на групата и да обозначава, че общината е част от Международния югоизточен летен университет, оригинално съставени табла и други научни материали (брошури, книги с авторски проучвания).

       Трогнат, г-н Христов сърдечно благодари за жеста.

       До нови срещи, приятели, до следващото лято! 

  •