Начало » Новини » Новинa
Актуално
Полезно и интересно гостуване в Лалапаша

16 Юли 2015

Полезно и интересно гостуване в Лалапаша

Лора Величкова

       На 14 юли 2015 година кметът на община Болярово, заедно с групата студенти от УНИБИТ, начело с ръководителката им ас. Цветелина Варадинова, посетиха съседната турска община Лалапаша.

       Там те бяха посрещнати от сърдечния домакин - Бюлент Шахиншах - кмет на община Лалапаша. Той приветства гостите и сподели с радост, че приятелските отношения между двете общини датират от много години, както и приятелството му с Христо Христов. Христо Христов и Цветелина Варадинова разказаха на г-н Шахиншах за учебната практика на студентите, представители на учредения Международен югоизточен летен университет има за цел проучването, документирането и социализирането на богатото културно наследство на територията на общините Малко Търново, Болярово и Елхово. Лично професор Денчев, ректор на УНИБИТ се включи с телефонно обаждане и поздрави всички, изказа сърдечна благодарност на двамата кметове. Те, както и студентите, споделиха с Бюлент Шахиншах, желанието на ръководството на УНИБИТ, община Лалапаша да стане в бъдеще част от територия за изследване на студентите към Международен югоизточен летен университет. Идеята на проф. Денчев е да се подпише в бъдеще меморандум за сътрудничество и с община Лалапаша. Предложението бе прието с радост от домакина.

      След тази среща, кметът на Лалапаша показа на българската група няколко забележителности, които наистина предизвикаха интереса и възхищението им. Заедно те посетиха долмените край Лалапаша. Турският кмет разказа на българските гости за разположените в околностите на Лалапаша каменни гробници - долмените са датирани към II - I хилядолетие пр. Хр. При археологическите разкопки в гробовете са открити шишета за сълзи, накити и предмети на бита използвани от хората от този период. Те са изложени в археологическия и етнографски музей на Одрин.

       Посетиха и разкопки в съседно селище, по които в момента работят изследователи. Професорът, ръководещ разкопките и задълбочен изследовател на археологическите обекти в този район, разказа за установеното до момента и предположенията за обекта - вероятно манастир с пещера, където е имало и параклис.

       Туристическата обиколка завърши в българската църква „Свети Георги" в Одрин. За студентите, разказаното им бе впечатлявящо. Освен църквата, интересна за тях бе музейната сбирка, свързана с бита на българите, както библиотеката, в която бяха изненадани от издание на УНИБИТ.

        След многото приятни впечатления бе и разходката из град Одрин и пиенето на турско кафе, в ресторант с изглед към Марица.

        На раздяла студентите изразиха своята благодарност към Христо Христов и Бюлент Шахиншах, направили това посещение незабравимо за тях и отправиха покана към тях за гостуване в УНИБИТ. Пожелаха си и нови бъдещи ползотворни контакти. 

  •