Начало » Новини » Новинa
Актуално
Празник на бита и кулинарните традиции в ЦСРИ- град Болярово

23 Октомври 2015

Празник на бита и кулинарните традиции в ЦСРИ- град Болярово

На 20 октомври 2015 година се проведе поредното мероприятие по повод празника на град Болярово - 26 октомври (Димитровден). То бе организирано от Центъра за социална рехабилитация и интеграция в град Болярово. Гости на празничното мероприятие бяха дългогодишният кмет на общината  Христо Христов и  Златина Николова ( представител на отдел  „Хуманитарни дейности и европейски проекти" в общинската администрация). Освен потребители от ЦСРИ, присъстваха и потребители от Защитеното жилище за възрастни хора с физически увреждания. Управител и на двете е Маринка Танева. Основната заслуга за организацията и на празничните мероприятия имат като управителката, така и трудотерапевтът Галина Колева и социалните работници - Мариана Георгиева и Стоянка Ненова.

Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с пита и мед. Водещата Галина Колева поздрави всички с добре дошли и разказа за повода, който ги е събрал на това мероприятие - празника на града ни - християнски празник, посветен на Свети Димитър, закрилник на град Болярово.

Програмата започна с представяне на фолклорни носии от странджанския край. Тодора Кунчева представи носия от родното си село Попово, Мария Иванова бе с боляровска носия, а третият потребител на ЦСРИ - Станчо Петров бе с носия от село Крайново. Трудотерапевтът Галина Колева също бе с боляровска, по-съвременна носия.

След представянето на носиите, управителката Марина Танева разказа за празника Димитровден, а баба Тодора и баба Мария също разказваха и рецитираха пред публиката си.

Господин Христов изказа благодарността си за усилията на екипа на ЦСРИ, а също и на потребителите за прекрасното представяне. Поздрави всички с празника и им пожела много здраве и благоденствие.

Освен традициите в бита и културата, имаше чудесно представяне и на кулинарното изкуство от родния край, в което участие взеха и потребители и част от служителите. Жури в състав Иван Георгиев (готвач), Маринка Танева (управител на ЦСРИ) и Клинка Георгиева потребител на ЦСРИ) оцени и класира представените ястия - на вид и на вкус. Тримата класирани получиха грамоти и награди. Първото място бе за баницата на хапки на Галина Колева, второто за баницата на Калинка Георгиева и трето - за Иванка Петрова, приготвила курабии.

В края на тържеството имаше и томбола с награди. Гостите останаха възхитени и очаровани и отправиха сърдечни благодарности към всички, направили това тържество факт.

 

 

  •