Начало » Новини » Новинa
Актуално
Официално бе открита новата дългоочаквана сграда на читалището в Болярово

23 Октомври 2015

Официално бе открита новата дългоочаквана сграда на читалището в Болярово

 

        На 22 октомври 2015 година бе официално прерязана лентата на дългоочакваната нова сграда на НЧ „Възраждане - 1912 г." - град Болярово. След дълго прекъсване и почти изгубени надежди, вече се радваме на една прекрасна нова придобивка. Доста от жителите на града и общината помнят започването на грандиозния строеж на читалищната сграда и преустановяването му през 1989 година. Минаваха години и надеждите да се направи нещо по въпроса постепенно умираха. Много от жителите на града, които бяха доста повече на брой тогава престанаха да вярват, че тази сграда ще бъде завършена.

       През тези години общинското ръководство търсеше всевъзможни начини и дори за миг не се отказа от това начинание, въпреки многобройните трудности.

       Ето, че благодарение на трансграничен проект с ръководител Нина Терзиева и наименование „Подобряване на културното сътрудничество между общините Юскюп и Болярово чрез развитие на културната инфраструктура", с референтен номер № 2007CB16IPO008-2013-3-076, финансиран по програма ТГС България-Турция" бе завършен първи етап от дострояването.

       Вторият етап, целящ завършването на ремонта на сградата бе със средства на общината ни, заложени в капиталовата програма. И днес дългоочакваното ново читалище е факт и заедно с партньорите от община Юскюп бе открита тържествено тази последна придобивка в града. С нея красивият център ще придоби още по-хубав вид!

      Присъстваха жители от всички населени места на общината, както и гости. Сред официалните гости на тържественото откриване бяха: народните представители на „БСП - лява България" Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов, временно изпълняващата длъжността кмет на община Болярово и ръководител на трансграничния проект Нина Терзиева, дългогодишният кмет на общината и настоящ кандидат на социалистите за кмет и водач на листата, кметът на община Юскюп Хюсеин Касап и гости от Република Турция, членове на ръководството на Университет по библиотекознание и информационни технологии - град София, кметове и кметски наместници, кандидати за общински съветници и др.

       С празничен водосвет от отец Димитър Ингов бе осветена новата сграда. А символично лентата бе прерязана от временно изпълняващата длъжността кмет и ръководител на трансграничния проект Нина Терзиева, дългогодишният кмет на общината и настоящ кандидат на социалистите Христо Христов, кметът на община Юскюп (партньор по проекта) Хюсеин Касап и народният представител от „БСП - лява България" Атанас Мерджанов.

      Нина Терзиева честити на всички новата придобивка и разказа накратко за пътя, по който се е стигнало до завършването на сградата. Благодари на всеки, който е дал своя принос след 29 години Болярово да има своя читалищен дом.

      Христо Христов също честити на всички жители на общината откриването на този дългоочакван обект и подчерта, че нито за миг не се е отказвал от идеята някога това да се случи. Това е плод на много усилия и с него положителните промени за общината не свършват.

     Кметът на община Юскюп също се обърна към българските партньори с благодарност, честити им чудесната нова сграда и ги увери, че и занапред ще работят заедно по проекти във всяка област за благото и на двете общини.

    Атанас Мерджанов също сърдечно поздрави всички свои земляци и избиратели с новата дългоочаквана придобивка и им честити предстоящият празник на града - 26 октомври. Той обяви своя подарък за празника - концерт на оркестър „Канарите".

    Заместник ректорът на УНИБИТ проф. Ирена Петева поднесе на Нина Терзиева почетен юбилеен знак на НЧ „Възраждане - 1912 г." - гр. Болярово от Върховният читалищен съвет на съюза на народните читалища в България (чийто почетен председател е проф. Стоян Денчев, ректор на УНИБИТ) във връзка с 105 години от създаването на Съюзя и успешно реализираният транграничен проект.

     Във фоайето на новооткритата сграда бяха експонирани две изложби - едната, свързана с представяне на българските традиции, бит и култура (по проект „Подобряване на културното сътрудничество между общините Юскюп и Болярово чрез развитие на културната инфраструктура"), а другата с отличените рисунки в конкурса по повод празника на град Болярово на тема „Аз рисувам моя роден край" (по инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни".

      Всички гости на празника имаха възможност да влязат за първи път в голямата концертна зала с 200 места, където се насладиха на изпълненията на певческите групи от читалищата в общината: двете женски и мъжката певчески групи при НЧ „Възраждане - 1912 г." - град Болярово; женските певчески групи към: НЧ „Стефан Караджа" - с. Стефан Караджово, НЧ „Ана Маймункова" - с. Воден, НЧ „Светлина" - с. Мамарчево, НЧ „Просвета" - с. Голямо Крушево.

      Последва и поздрав от партньорите от община Юскюп - с песни и танци, предизвикал поредните бурни аплодисменти.

      Програмата закриха децата от танцов състав „Боляровче" с хореограф Румен Тодоров. Освен че получиха бурни и заслужени аплодисменти, децата получиха и първата си награда на новата сцена - парична награда от 200 лева от читалищното настоятелство на НЧ „Възраждане - 1912 г."- град Болярово.

      След вълнуващата програма, всички жители и гости на общината получиха почерпка във фоайето на новата сграда и покана за второто мероприятие след днешното откриване - театрална постановка на 23 октомври от 18 часа.

 

 

  •