Начало » Новини » Новинa
Актуално
Продължават дейностите по проект „Детско и младежко участие“

26 Ноември 2015

Продължават дейностите по проект „Детско и младежко участие"

 

       Продължават дейностите по проект „Детско и младежко участие" на Общинското училищно настоятелство но училищата и детските градини в община Болярово. Проектът, който бе презентиран подробно през октомври,  е с времетраене 1 октомври 2015 година до 28 февруари 2016 година. Няколко са вече осъществените дейности по него до настоящия момент.

       По Дейност 1 - Проучване на опита на други организации работещи за детско и младежко участие през периода 7 - 13 септември в района на Старозагорски минeрални бани се проведе Есенен лагер, посветен на темата за детското и младежко участие. Две деца (Димитър Манолов и Пламен Димов) и един възрастен придружител (Милена Манолова) се включиха в този лагер, от името на Общинско училищно настоятелство при община Болярово. Инициативата бе част от проект "Мегафон: Детско и младежко участие за по-добро гражданство", който се изпълнява с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, както и с финансовата помощ на Булекопак АД - организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки.

      Форумът се организира от младежка мрежа „Мегафон" в партньорство с Национална мрежа за децата. Инициативата ще има продължение с Пролетен лагер и ще завърши с Годишната среща на Национална мрежа за децата.

      Есенният лагер събра на едно място шестнайсет младежи от осем организации - членове: СНЦ „Център Динамика", сдружение „Свят без граници", „Социален диалог 2001″, фондация „Международна награда на херцога на Единбург - България", сдружение"Младежка толерантност", фондация „Конкордия България", фондация „П.У.Л.С.", училищно настоятелство гр. Болярово.

      По време на лагера младежи и възрастни имаха възможността да преминат през програма, изготвена от специалистите от Национална мрежа за децата. Лекциите и семинарите бяха посветени на темите за правата на децата, участниците научиха какво представлява детското и младежкото участие, защо е важно и как да разпознават ситуациите, в които е необходимо. Бяха представени концепцията, мисията и начина на работа на Национална мрежа за децата и на  „Мегафон". Обучителната програма включваше темите „Как да се застъпваме за своята кауза" и „Как да говорим свободно пред публика". Освен в обмяната на информация и обученията , младежите се включиха в творчески и креативни задачи.

       Работната среда, в която участниците прекараха цяла седмица, предразположи за обмен на интересни практики от работата на различните организации, а обученията и предварително подготвените екипни игри спомогнаха за сплотяването на младежите, които накрая на лагера се нарекоха „екип".

       Резултатите от Есенен лагер 2015: шестнайсет нови ентусиазирани членове на младежката мрежа „Мегафон", шестнайсет младежи, мотивирани за участие в различните инициатии на Национална мрежа за децата, шестнайсет човека, чийто гласове ще бъдат чути.

       По Дейност 2 - Интерактивни дейности с децата и младите хора на общинско ниво

на 20.10. 2015г. в сградата на СОУ «Д-р Петър Берон» бе учреден детски клуб към Общинското училищно настоятелство при община Болярово. Дейността бе подробно отразена във вестник «Крайгранична истра». Тя бе и част от предпразничните мероприятия по повод празника на град Болярово - 26 октомври (Димитровден).

      Отново по Дейност 2 - Интерактивни дейности с децата и младите хора на общинско ниво бе проектното участие на децата бе по инициатива на Национална мрежа за децата, която да представлява Детското и младежко участие в рамките на Бележник 2016г. Детското и младежко участие е под формата на кратки видеа по наболял проблем и осъществимо предложение за решението му в различни населени места, изготвени от екип от млади хора един подкрепящ възрастен. От страна на екип от детски клуб към Общинското училищно настоятелство при община Болярово бе изготвено предложение, което бе одобрено от Национална мрежа за децата.Темата, която избраха децата бе лошото състояние на компютрите в компютърната зала в СОУ»Д-р Петър Берон» - гр.Болярово.

В периода 29.10 - 31.10.2015г. в гр.София, парк-хотел „Москва" се проведе обучение на екипите за изработване на видео.Участие взеха екипи от 7 неправителствени организации.От страна на ОУН гр. Болярово на обучението присъстваха две деца (Пламен Димов и Калоян Димове) и един възрастен (Милена Манолова). В рамките на 2 дни професионалисти от Национална мрежа за децата имаха за цел да ги подготвят за това как се прави видео. Идеята е филмите да достигнат до широка публика като бъдат представени на голямо събитие по случай 20 ноември - денят, в който е подписана Конвенцията за правата на детето преди 26 години.

По този повод, но 20.11.2015г., в гр.София, НДК,  Национална мрежа за децата организира младежкия форум VOICE IT: Мнение от значение, на който бяха поканени младежи от цяла България. В събитието взеха участие над 200 младежи от цяла България. По време на събитието бе представено видеото на екипа от членове на детския клуб при Общинско училищно настоятелство - гр. Болярово.Филма е по наболял проблем, който бе изведен по-рано от самите деца, а именно лошото състояние на компютрите в компютърната зала в учлището. Екипът, в състав: София Минева, Милена Манолова, Пламен Димов, Калоян Димов, Костантин Гочев, Мими Иванова и Веселина Ефева, изготви сценарий и последователно засне сцените. Бяха взети интервюта от преподавателя по информационни технологии, съученици, директора на училището и кмета на общината. Бяха показани общо 5 филма на различни организации, в различни проблемни области.

        Следобедът беше разделен на различни панели, щандове и работилници, където всеки от участниците откри и участва в това, което му бе най-интересно. „Как да проведем занятие по правата на детето в 4 стъпки и 45 минути" беше темата на работилница, организирана от УНИЦЕФ. „Да извадим правата от ъгъла" и „Как да направим от идеите реалност" бяха темите на други две работилници, организирани от експерти и членове на „Мегафон". Театър Цвете представи две сцени с участието на младежи и на публиката във формата Форум театър.
Организациите, които представиха работата си на свои щандове по време на събитието, бяха: „За нашите деца", Националния алианс за работа с доброволци (НАРД), фондация „Детски книги", Международна награда на херцога на Единбург - България, Младежка инициативна група „Крайморие", фондация „Ръка за помощ", фондация „Стъпка за България", Асоциация „Интегра България", Националния център за безопасен интернет, кампанията „Детство без решетки" на Български хелзински комитет, ИСДП и Национална мрежа за децата, фондация ПУЛС, сдружение „Социален диалог 2001" и Wishbox.

      В събитието се включиха и доброволци от технологичната компания IBM, които отговаряха на въпроси, свързани с кариерната ориентация на заинтересованите млади участници. Компанията „Булекопак" АД, работеща по оползотворяването на отпадъци и опаковки, имаше свой щанд, на който представи по интересен начин ползата от разделното събиране на отпадъци.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •