Начало » Новини » Новинa
Актуално
Български социалисти,сред които и боляровските, почетоха Антим I в Одрин

30 Ноември 2015

Български социалисти,сред които и боляровските, почетоха Антим I в Одрин

На 29 ноември 2015 година български социалисти от цялата страна, начело с лидера си Михаил Миков (председател на Националния съвет на БСП) се отправиха към Одрин. Поводът бе 200 годишнината от рождението на екзарх Антим I. В църквата „Св Св. Константин и Елена в Одрин" бяха и представители на боляровския общински партиен съвет, начело с лидера си Атанас Дженков (председател на Общински съвет - Болярово). Той, заедно с младата социалистка и общински съветник първи мандат Златина Николова, поднесоха венец пред паметника на първия български екзарх от името на община Болярово и общинската партийна организация на БСП.

Михаил Миков благодари на социалистите, стекли се да почетат Антим I. „Най-големият паметник на Антим I е в душите на всички тези хора от Мизия, Тракия и Македония, които са жадували да имат свое отечество, държава и православна църква. Тук сме в навечерието на 200 годишнината от рождението на екзарх Антим I. Ние няма да позволим паметта и достойнството на хората, изградили България, да бъдат засегнати", това заяви председателят  на БСП Михаил Миков в църквата „Св. Св. Константин и Елена" в Одрин, където стотици се събраха от цяла България, за да почетат 127 годишнината от смъртта на първия български екзарх и видински митрополит Антим I. Миков подчерта, че Антим I е човек, свързан с борбите за независима българска църква, но и участник в изграждането на новата българска държава, като председател на първото Велико народно събрание. Бил е избран за председател и на следващото обикновено народно събрание,  но се отказва. „Антим I е човекът, който когато се приема Конституцията казва: „Приехме Конституция от народа и за народа", цитира Миков първия български екзарх. Лидерът на левицата припомни, че когато през 1885 г. му предлагат да го преведат в Калафат при нападението на сръбските войски над Видин той казва, че трупът на пастира трябва да остане там, където падат труповете на народ и войска. Председателят на БСП обясни още, че Антим I е човек, тръгнал от едно Лозенградско село, обикалял е и е учил в Русия, бил е ректор в духовнто училище в Халки.

   Сред присътващите бяха председателят на Съюза на Тракийските дружества Красимир Премянов, народни представители от „БСП - Лява България", членове на ръководството на левицата, председателят на Форума „България - Русия" Светлана Шаренкова, учиници от природо-математическата гимназия във Видин „Екзарх Антим I".

Председателят на Съюза на Тракийските дружества - социалистът Красимир Премянов
сподели пред присътващите: „Голяма борба се водеше срещу паметника на екзарх Антим I. Той беше съграден с помощта на Съюза на тракийските дружества в България с волните пожертвувания на хиляди тракийци от цяла България. Ние показахме, че сме истински българи и патриоти и не се отказваме от великите си личности".  По думите му в крайна сметка, въпреки въжделенията на някои, този паметник ще остане тук и никой няма да го премести.  „Благодаря на народните представители от „БСП - лява  България" за това, че подеха инициативата да почетем паметта на екзарх Антим I, тук в Одрин".

 

  •