Начало » Новини » Новинa
Актуално
Профилактиката – сигурна здравна защита

2 Декември 2015

Профилактиката - сигурна здравна защита

Бинка Величкова

        Световният ден, посветен на борбата срещу СПИН (1 декември), ежегодно се отбелязва подобаващо  и в двете училища на община Болярово. Обединени от една хуманна кауза, и учениците, и техните ръководители са съпричастни към тревожните факти, породени от безотговорното поведение на малки и големи понякога.

      С помощта на училищния лекар Янко Анев и на преподавателката по биология и здравно образование Събина Тодорова активистите на БМЧК от СОУ „Д-р Петър Берон" в град Болярово подготвиха презентации с актуално тематично звучене. Те бяха излъчени на 1 декември 2015 г. и представляваха интерес както за ученическата аудитория, така и за всички присъстващи преподаватели. Деветокласниците Ана-Мария, Юлиана, Калоян и Пламен проследиха както факторите, водещи до заболяването, така и симптомите му. Но акцентът падна върху профилактиката сред младите хора - най-надеждната защита от тази страшна диагноза. А лиричният финал прозвуча като заклинание към всички, които обичат живота и нямат моралното право лекомислено да го загубят!

       И в ОУ „Стефан Караджа" чрез интересна презентация учениците от село Стефан Караджово акцентуваха върху естеството и проявите на СПИН, разрушаващи човешкото здраве. И отнемащи живота на хиляди хора по света - твърде рано, жестоко и неумолимо... Както младата преподавателка по биология - очарователната и неуморима госпожица Дора Карагьозова, така и ръководителката на БМЧК в училището Кръстина Пехливанова благотворно съдействаха при подготовката за отбелязването на 1 декември.

     Дата, която ежегодно ни напомня, че всяка неразумна крачка по житейската пътека може да ни доведе до фатален край. 

  •