Начало » Новини » Новинa
Актуално
Ден за почит и веселба

23 Януари 2016

                                        Ден за почит и веселба

Бинка Величкова

        За всяка жена, обновила света чрез рожбите си, Денят на родилната помощ (21 януари) е празник, който я връща към онези мигове на изпитания, след които първият плач на малкото същество я превръща в горда и нежна майка. Народът го нарича Бабинден - в чест на онези чевръсти и сърцати българки някога, които са помагали на младата родилка да добие по-лесно рожба.

       И дамите на община Болярово почетоха подобаващо този обичан празник, който датира от векове. Давайки израз на своята признателност и на желанието да се повеселят, те се събраха, организирани от читалищните секретари и от административните ръководители по места.

        В град Болярово празнуваха съвместно жените от пенсионерския клуб, представителките на общинската администрация, както и на други служби и институции. Поздрав към всички присъстващи отправи секретарят на общината Мария Чанева, скъпа гостенка на тържеството. С приветствие към дамите се обърна и секретарят на местното читалище „Възраждане" Мария Христова. А после увлекателно разясни същността на празника, както и ритуалите свързани с него. За да не се забравят тези великолепни традиции, бяха се погрижили за пресъздаването им. Елена Николова, очарователната председателка на пенсионерския клуб, влезе артистично в ролята на „бабата", а образът на родилката беше поверен на Тинка Димитрова. В ритуала взе участие и Янка Балджиева. А после жените щедро даряваха с монети бебето. Бабата разнасяше погача с указанието която жена желае момче в къщата си, да отчупи от края, а желаещите момиче - от средата на вкусната питка.

       Първото хоро поведе най-младата сред присъстващите майки - Галина Колева, а га завърши най-младата баба - Маринка Танева. От името на читалищното настоятелство госпожа Христова връчи поздравителен адрес и подарък на Людмила Апостолова, съпруга на Иван Апостолов, младият кмет на село Шарково - в чест на родения  наскоро техен син Янислав.

Дълго пяха, танцуваха и се веселиха дамите от Болярово в уютния бар-ресторант „Странджа". Редуваха се музикални поздрави, чуваха се шеги и закачки.

        В много селища на общината жените също уважиха празника, организирани от местните кметства и читалищните секретари. Дамите от село Воден с почит посрещнаха своите гости - дългогодишната акушерка и лекаря Янко Анев. А неуморната кметица Елена Анева ги поздрави, влагайки както винаги емоционалност и сърдечност в словото си. Веселието продължи с народни хора, песни и обилна обща трапеза, допълнена от кулинарните изненади на всички дами.

        Празнуваха и жените в село Попово, като пенсионерките се събраха в своя клуб, а по-младите - в ресторанта. Поздравени бяха от Стоянка Джевизова, секретар на читалището, която вдигна първата наздравица. Празничното настроение не секна до късно и превърна празника в незабравим.

       Дамите от село Мамарчево и тази година не пропуснаха да се повеселят заедно. За организацията и веселата атмосфера се погрижиха както читалищният секретар Стоянка Домусчиева, така и представителите на кметството - Марчо Добрев и Кера Петрова, а доктор Ганева беше посрещната с подобаваща почит от присъстващите жени.

      В село Малко Шарково уважаваните от своите съселяни кметица Тодорка Метаксова също създаде отлична организация за този обичан женски празник. Атмосферата беше допълнена от интересни ритуали, съпътстващи някога Бабинден. А после жените дълго и от сърце празнуваха, поиграха и се повеселиха.

      Почерпиха се помежду си и жените от крайграничното село Странджа. В лицето на кметският наместник госпожа Чалъмова те всякога срещат подкрепа и отзивчивост. Дамата, която е до тях и в делник, и в празник.

      И в героичното село Стефан Караджово жените не пропуснаха празника. Събраха се заедно и се повеселиха, а гласовитите певици от фолклорната група към читалището  председател Красимира Николова допълниха празничната атмосфера със своето автентично изкуство. Местното читалище всякога е тачило традициите, а духовният живот е на висота.

     Жените от село Голямо Крушево всякога с почитали святите български традиции. Събраха се и на този ден, организирани от читалищния секретар Недялка Меразчиева. Нейният поздрав беше и със слово, и с песни, а после попяха и други надарени певици от селото. Почерпиха се, посмяха се и дълго се веселиха. Защото заедно винаги е весело.

     Нека все така бъде тачен този стар български празник! За да остане завинаги съхранен в народната памет.

 

  •