Начало » Новини » Новинa
Актуално
Децата и животните

23 Февруари 2016

                                 Децата и животните

Бинка Величкова

 

      На тази тема протече наскоро откритото занятие в ЦДГ „Здравец" - град Болярово, с децата от група „Мики Маус". То спада към образователно направление „Природен свят", ядро „Животински свят". Основните задачи, залегнали в разработката, са: обогатяване на детските представи за грижите, които хората полагат за домашните животни; осъзнаване на необходимостта от системни грижи за животните (домашните любимци и други видове). Под педагогическото ръководство на госпожа Г. Петкова децата дадоха израз на своите познания, включвайки се активно в тази наистина занимателна за тях беседа. Стимулираше ги и присъствието на техните родители, баби, дядовци. Оказа се, че знаят твърде много за света на домашните животни, за техните навици и начин на живот. Малката чаровница Никол с радост разказа колко много обича своето пухкаво коте Писан и как се грижи за него. А Краси сподели колко е забавно кученцето, което има. Затова си играе с него и помага в отглеждането му. Малкият Христо също се включи в беседата, допълвайки че мама, татко и батко са много грижовни във фермата към техните овце - хранят ги и почистват помещенията, в които ги отглеждат.

      Децата разгледаха с интерес и множество снимки на различни домашни любимци. Нека допълним, че детската градина също си има „талисмани", принадлежащи към фауната - рибки и канарчета. И малките палавници добре знаят, че за да са здрави тези симпатични обитатели, е нужно да се сменя водата в аквариума, да се чисти клетката, да се хранят добре.

     Последва играта „Малките животни", която предизвика много емоции. Накрая любознателните възпитаници на госпожа Петкова старателно се заеха с оцветяване на фигурите, изобразяващи животни.

     Някога писателят-анималист Емилиян Станев бе казал, че отношението към животните истинската мярка за нашата човечност. Ето защо отрано трябва да се възпитава у децата грижовност, обич и отговорност към тези мълчаливи, но добри и всеотдайни същества, които правят битието ни по-уютно, забавно и хармонично. 

  •