Начало » Новини » Новинa
Актуално
Посещение на земеделско стопанство в община Болярово във връзка с транграничен проект

29 Февруари 2016

Посещение на земеделско стопанство в община Болярово във връзка с транграничен проект

На 27 февруари 2016 година група от млади хора - бъдещи предприемачи от областите Къркларели (Република Турция) и Ямбол посетиха стопанството на Николай Димов в село Стефан Караджово. Посещението бе във връзка с дейност по транграничен проект на Националното сдружение на малкия и среден бизнес - София (с представителство в Ямбол), а групата бе посрещната от общинския кмет Христо Христов и заместник-кметът Нина Терзиева.

Всички заедно се отправиха към село Стефан Караджово, за да се запознаят с Николай Димов - един земеделците с най-много обработваема земя на територията на общината и животновъд.

Той разказа на младите хора за стопанството си и как е стигнал дотук. Стопанството му се състои от 60 хиляди декара обработваема земя и 5 хиляди декара пасища, 400 глави едър рогат добитък (месодайна порода). Със земеделие се занимава от 1974 година - приемственост от родителите му. След 1989 година е закупил първата си земеделска техника, а по-късно вече е започнал да кандидатства за проекти, теглил е първия си кредит и така постепенно е стигнал до днешното си положение на един от най-крупните земеделски стопани на територията на община Болярово.

На въпроса на младите хора в групата, желаещи да се захванат с бизнес начинания той отговори,че е радващо желанието им и наистина са необходими много усилия, търпение и амбиции. Целта на трансграничния проект е именно помощ в изготвянето на бизнес план за кандидатстване по проекти. Към участниците от ямболска област, могат да бъдат и подходящи млади хора от община Болярово, имащи амбиции за участие и бъдещи планове. Координаторите на проекта бяха възхитени от доброто сътрудничество в общината между местна власт и бизнеса и пожелаха и в бъдеще да е все така успешно и останалите да могат да вземат като добра практика този пример. 

  •