Начало » Новини » Новинa
Актуално
Атанас Георгиев със златен медал от фестивала „С песните на Кичка Савова”

15 Април 2016

Атанас Георгиев със златен медал от фестивала „С песните на Кичка Савова"

Бронзов медал за певческата група към НЧ „Стефан Караджа"

 

        В периода 9-10 април 2016 година в село Сладун се проведе шестия национален фестивал „С песните на Кичка Савова". В него за поредна година взеха участие певци, певчески групи и музиканти от различни краища на страната.

       Фестивалът се провежда от 2010 г. Тогава народната певица Кичка Савова отбеляза и шест десетилетия от първия си запис в Радио Стара Загора, където са съхранени и записани над 80 нейни песни, определяни от специалистите като истинско богатство. Тазгодишното му издание съвпадна с 80-годишния юбилей на народната певица, която е родом от свиленграското село Сладун. Гласовитата тракийка има богат репертоар от над 800 песни. Дългогодишна солистка на ансамбъл „Загоре", тя има участия в наши и международни форуми. И до днес продължава да подготвя талантливи българчета, които продължават образованието си в музикалните училища у нас. Регламентът на фестивала включва изпълнение на песен от репертоара на тракийската певица и песен от фолклорната област на участниците.

       Тази година при индивидуалните изпълнители златният медал бе спечелен от Атанас Тодоров Георгиев от НЧ „Стефан Караджа" - с. Стефан Караджово. А гласовитите караджовки от певческата група за автентичен фолклор към читалището с ръководител Величка Трифонова получиха бронзов медал. Това е поредното признание за талантливите изпълнители към НЧ „Стефан Караджа - 1904 г." - с. Стефан Караджово. Нека им е честита и да продължават да носят престижни награди на общината!

 

 

 

 

 

  •