Начало » Новини » Новинa
Актуално
Читалище „Възраждане” – съхранено, възродено и обновено

15 Април 2016

Читалище „Възраждане" - съхранено, възродено и обновено

Бинка Величкова

          Като културна институция с родолюбиво минало, активно настояще и перспективно бъдеще може да бъде определено НЧ „Възраждане - 1912 г." - град Болярово. Това стана ясно от патетично изнесения доклад на председателя Костадин Иванов по време на събранието на читалището, състояло се на 14 април 2016 г. Форумът се проведе в новата, просторна сграда, където водещата - госпожа Мария Маринова (председател на събранието) с обаятелното си присъствие и лиричен тон свързваше умело отделните моменти по време на мероприятието.

       Скъпи гости бяха: кметът на общината Христо Христов, председателят на Общински съвет - Болярово Атанас Дженков, новоизбраният председател на Общинския съвет на БСП Ангел Тодоров, секретарят на читалището Мария Христова.

        Господин Иванов обяви новите членове на Общото събрание, а после чрез обстойна, емоционално поднесена информация проследи както миналото, така и настоящата богата дейност на читалището в Болярово. Тя включва честването на всички празници от културния календар (християнски, национални, регионални и общински), провеждани под егидата на читалищното ръководство. Освен това се организира гостуването на инструментални състави, танцови формации, театрални трупи.

        На много високо ниво и широко застъпена е художествената самодейност. Певческите групи към читалището (женски и мъжки) допринасят за съхраняването на местния фолклор, радват публиката с чудесните си изпълнения и печелят често престижни отличия.

       Библиотечната дейност също е активно изразена. Фондът на функциониращата към читалището градска библиотека наброява 10 387 книги. Предстои преместването й в новата, мащабна и красива сграда с добре оборудвана читалня. Безплатно действащият интернет-център също събира много ползватели и е чудесна връзка със света.

        С изказвания след доклада се включиха някои от присъстващите членове, както и гостите. Младата Мария Тодорова, учителка в начален етап на обучение изрази задоволството си от съвместно провежданите мероприятия и доброто сътрудничество с читалищния актив; от съдействието, което оказва секретарят Мария Христова при организирането на различни прояви в нейния клас.

       Кметът на общината - г-н Х. Христов, пожела на читалищни дейци безброй вълнуващи изяви на сцената в новата зала, както и ползотворна библиотечна дейност, особено сред най-младите и подрастващите. После благодари на читалищното ръководство и на самодейците. Та нали на добрия синхрон в работата се дължат прекрасните резултати!

       Председателят на проверителната комисия Сълза Ялъмова запозна присъстващите с изразходваните през изтеклия период финансови средства според тяхното предназначение. А после се пристъпи към избор на читалищно настоятелство. За председател единодушно беше преизбран Костадин Иванов, а членовете са: Мария Маринова, Султанка Димитрова, Бинка Величкова и Мария Тодорова.

       В състава на проверителната комисия бяха избрани следните дами: Сълза Ялъмова, Веска Христова и Диана Николова.

       И сега, и занапред читалището ще съхранява традициите на миналото, ще възражда позабравения пламък на българските възрожденци и стремежа им към културна идентичност, действащо в обновен сграден фонд. И в новата съвременна нелека реалност, когато културните измерения понякога са измествани от материалистични критерии за просперитет. Но искрата я има и ще свети, защото от нея се разгаря пламък!

 

  •