Начало » Новини » Новинa
Актуално
Празници, пъстри като дъга

11 Май 2016

Празници, пъстри като дъга

Бинка Величкова

            Поредица от пролетни празници, обагрили със своето свежо пъстроцветие нашето задъхано ежедневие: Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден... Празници, красиви и гиздави като самата пролет, вдъхващи бодрост и жизнерадостност като нея. Те зареждат с оптимизъм сърцата ни, вълнуват с вълшебното си обаяние и богато нравствено съдържание душите ни.

            Лазаруването е съхранено като обичай в нашия Боляровски край. Възродена бе ритуално-песенната обредност на тази вековна традиция в някои селища на общината ни и тази година. Навярно лазаруващите девойчета ще пренесат обичая през годините, за да бъде продължен след време от техните деца и внуци. За да остане, за да се помни!

            Цветница (Връбница) е не по-малко красив и пъстър празник. Денят 24 април събра в църковните храмове хората. С благоговение пристъпих прага на боляровската църква „Свети Димитър" и аз, за да присъствам на тържествената служба. И да отнеса по традиция после у дома осветени върбови клонки - за здраве и благополучие...

            Още няколко църковни служби предхождаха най-светлия християнски празник - Възкресение Христово (Великден). На 28 април 2016 година се състоя и вечерната служба - и двете в боляровския църковен храм. А към полунощ на 30 април отец Димитър Ингов отслужи празнична литургия „Възкресение Христово". На 1 май за тържествена литургия отвори врати и воденския църковен храм „Свети Георги".

            Великденска литургия бе отслужена и в храма на село Голямо Крушево, а след това крушевци (както всяка година по традиция) имаха празник в центъра на селото - веселие и народни хора под съпровода на жива музика. Разбира се, имаше и козунаци, и яйца - поредният незабравим великденски празник.

           Но духовното всякога се преплита с традициите в народния живот. Боядисването и украсяването на великденските яйца от векове е свързано с празнични вълнения и мечти за по-благодатни дни, обагрени от изконното българско жизнелюбие. В детските градини, в училищата и в социалните заведения на територията на община Болярово бяха подредени красиви изложбени кътове от майсторски изписани, пъстри великденски яйца.

          Експозиции, трептящи като пролетна дъга, многоцветни и ярки като живота, сътворени с много любов, майсторство и старание от хората, обитаващи тези просветни и социални учреждения...

          А общинският кмет Христо Христов и съпругата му отново не забравиха обитателките на Защитеното жилище в Болярово, филиал на ДВХУИ - с. Малко Шарково. Те ги посетиха, носейки вкусна и разнообразна великденска почерпка. Трудолюбивите момичета на свой ред изненадаха своите обичани гости, подарявайки им оригинално ръкоделие с извезан върху плата гербът на община Болярово - личен дар за кмета, когото уважават и винаги с радост посрещат в своя чист, уютен и приветлив дом!

          Макар и дъждовен, тазгодишният Гергьовден бе почетен подобаващо не само от многобройните именници, но и от всички християни. За да дарява свети Георги здраве, смелост и воля, възход и безброй победи в живота. И да ми пази от злото чрез силата на доброто! 

  •