Начало » Новини » Новинa
Актуално
Празникът на село Попово – очакван, многолюден и благословен

11 Май 2016

Празникът на село Попово - очакван, многолюден и благословен

Бинка Величкова

            „На личен ден, на Гергьовден" (според израз от популярна народна песен) - тогава се провежда ежегодно празникът на героичното село Попово. Жителите му съблюдават утвърдената през годините традиция и наред с честването на християнския празник посрещат драги гости, за да се видят и повеселят заедно с близки и приятели. Да забравят за проблемите на битовото ежедневие и разтворят душите си за освежителна глътка безгрижие, а очите - за пищната, многоцветна красота на празника.

          Така беше и на 6 май 2016 г. Отрано църковният храм в селото бе разтворил гостоприемно врати за богомолците - местни хора и множество гости с родови корени от това будно историческо селище. Почитта към свети Георги Победоносец и молитвите за здраве и благополучие са нещо естествено в този скъп за всеки християнин ден. Затова и тук прииждаха хората, пристъпвайки с благоговение. Празник, белязан от гергьовденски благослов!

           Пролетният дъжд услужливо престана - сякаш за да не попречи на хората да се насладят на обедната програма. С великолепните си изпълнения участниците от танцов клуб „Цветница" - град Елхово очароваха многолюдната публика. А после се изявиха и малките изпълнители на фолклорни танци от селото, ученици в близкото училище - с. Стефан Караджово.

            Димящи скари на открито, групи оживено разговарящи хора пред чаши със свежи напитки и вкусни мезета върху масите, щандове с пъстри сувенири и играчки - обстановка и позната, и предразполагаща към отмора...

            Не липсваха приятни изненади и вечерта - оркестър „Преслав" (град Ямбол) спомогна значително за покачване на празничното настроение и градуса на веселбата. Хубавата музика зовеше към кръшни танци, а в очите на хората се четеше задоволство и празнично безгрижие...

           Красив финал на този шеметен празник бяха красивите илюминации. Многоцветната заря, обагрила небето над Попово, събра възхитените погледи на присъстващите.

            Нека пожелаем на обаятелния кмет Ангел Апостолов, на организаторите на всички, спомогнали за реализирането на празничните прояви, все така да  тачат традицията и да милеят за родния край! 

  •