Начало » Новини » Новинa
Актуално
От промяната – към единна и силна БСП

12 Май 2016

От промяната - към единна и силна БСП

            На 7 и 8 май в зала 1 на НДК - гр. София се проведе 49-я конгрес на БСП.

            От Боляровска община участие в конгреса взехме трима делегати: Ангел Тодоров Ангелов - новият председател на Общинския съвет на БСП, Христо Христов - кмет на общината и Елена Анева - председател на клуба на ОЖС.

            Към конгреса имаше проявен голям журналистически интерес. Завидно беше и присъствието на гостите, които не седнаха по традиция на подиума, а на първия ред на делегатските блокове. Имаше представители на много чуждестранни социалистически партии, а с поздравителни слова към конгреса се включиха председателят на Социалистическия интернационал, председателят на ПЕС, представител на Руската дума. Присъстваха и двата синдиката - като израз, че БСП е партия на трудовите хора, подчертано нееднократно и в отчетните документи.

            Добре изготвените политически доклад, отчети, политическа платформа и декларация не предизвикаха нужния интерес. Дневният ред на конгреса протичаше монотонно, а в залата се чувстваше безмълвно неспокойство от предстоящия избор на ръководни органи. В много от изказванията прозвуча желанието за промяна и тя стана ключова дума на конгреса.

            Техническата подготовка за избора на ръководни органи в Партията беше добра, но тромавата процедура създаде напрежение в кулоарите и това се отрази на резултатите. Конгресът реши Националният съвет да се състои от 185 членове. Само двама от кандидатите за НС получиха повече от 50 % гласове и това бяха Дора Янкова и Стефан Данаилов, а останалите се подредиха по вишегласие. Преди тайния избор делегатските съвещания по региони излъчиха 31 делегирани членове за НС. Отделната листа на младите до 35-годишна възраст също вкара 37 членове. От Ямболска област в НС влязоха Атанас Мерджанов и делегираният Румен Банков. Избран беше и 31-членен състав на ПКК.

           Кандидатите за председател на БСП бяха 28, но след направени отводи до изборните урни стигнаха петима: Валери Жаблянов, Красимир Янков, Георги Гергов, Корнелия Нинова и Михаил Михов. За председател на ПКК кандидатите бяха двама: Валентина Богданова и Росен Малинов. На балотаж с Михаил Миков за председател на БСП с 43 гласа в повече беше избрана Корнелия Нинова. В двубоя за председател на Общопартийната контролна комисия спечели Валентина Богданова.

           И докато конгресът протичаше монотонно, излизането на подиума на Стефан Данаилов взриви залата с бурни ръкопляскания. Посрещнат беше и изпратен на крака след разтърсващото изказване... Трябва да си присъствал, за да усетиш големия емоционален заряд, който внесе Данаилов в залата. Имаше от всичко в изказването му: малко критика, напътствия след победата, споделени разочарования и очаквания.

          Каква е нашата равносметка от промяната?

          Михаил Миков загуби, въпреки че за краткия двегодишен период БСП стабилизира структурите и се постави началото на вътрешнопартиен растеж. Наложи спазването на мандатността и 20 % младежка квота. Дейности, за които трябва да бъдем признателни. Липсваше му обаче сила, за да направи БСП достойна и единствено алтернативна опозиция на ГЕРБ.

          От мотивираните изказвания на кандидатите за председател на БСП най-силно впечатление направи Корнелия Нинова. Беше умерена, точно и ясно начерта какво е необходимо да се прави в Партията и как може да го постигне. Словото й спомогна за убедителната победа. Нейни са думите (по смисъл): „ Да обърнем енергията си от вътрешни боричкания към удар по ГЕРБ и свалянето на правителството с цел предсрочни избори"; „Заедно можем за направим партията единна и силна - за една по-солидарна и справедлива България!" Корнелия Нинова спечели доверието на аудиторията, а времето е това, което ще докаже дали промяната при личностите ще доведе до промяна в политиките или това ще е само промяна в лобитата.

       Да пожелаем на новия председател на БСП Корнелия Нинова попътен вятър и да я подкрепим всички заедно в трудната задача.

 

Успех!

 

От делегатите на община Болярово

 

 

  •