Начало » Новини » Новинa
Актуално
Празникът на ОУ „Стефан Караджа” – достойно отбелязан

13 Май 2016

Празникът на ОУ „Стефан Караджа" - достойно отбелязан

Лора Величкова

             Всяка година на 11 май ОУ „Стефан Караджа" отбелязва подобаващо своя празник - още от далечната 1912 година, когато училището приема за свой патрон националния герой, роден в селото - Стефан Караджа.

          Тази година се навършват 176 години от рождението на великия и тачен българин и родното му село и училището, носещо името му с гордост за поредна година отбелязаха подобаващо тази дата. Освен тържество, подготвено както всяка година от учениците и преподавателите, вечерта също имаше концерт - в салона на читалището, също носещо името на Караджата.

          Всички учители и ученици с тържествено шествие поднесоха венци пред паметника на Стефан Караджа в центъра на селото още в ранната сутрин.

          Гост на училищния празник през деня беше кметът на селото Тодор Куртев, а на вечерния концерт - госпожа София Минева (главен експерт „Хуманитарни дейности" към община Болярово).

          Дневното тържество бе отново запомнящо се - няколко часа, в които учениците за пореден път показаха колко са умни и талантливи, а преподавателите им с каква всеотдайност и любов работят с тях.

           Димитър Дичев, директор на училището, произнесе за пореден път трогателно слово, в което сподели гордостта на всички тях да са свързани със Стефан Тодоров Димов - Караджата. Всички деца, още от детската градина, са закърмени с патриотична обич и гордост, няма дете и жител на селото, които да не са посещавали къщата-музей на героя и да не са слушали за неговите подвизи. И до днес, учениците пазят традициите в образованието, печелят награди със свои участия на регионално и национално ниво. Поредното доказателство бе изложбата във фоайето на читалището от победителите в конкурса под наслов „Аз рисувам своето училище" по повод празника. Награди получиха и участвалите деца от полуинтернатните групи в спортните игри, проведени по същия празничен повод. Всички те получиха награди, благодарение на щедрите дарители, на които учителите и учениците горещо благодарят. Своята благодарност изразиха в изпратените до тях благодарствени писма. В тях ръководството, учителите и учениците благодарят от сърце за вниманието, за подадената ръка, за щедростта и благородството на: Димо Стойков, Стойка Христова, Тодор Тодоров, Атанас Георгиев и Иван Иванов.

           Гостите и родителите с гордост и възхищение гледаха богатата програма, подготвена за училищния празник.

          Чудесно откриване направи обновеният мажоретен състав на ОУ „Стефан Караджа". Не само съставът на мажоретките, но и танцът им бе обновен - красивите момичета с красиви костюми, за пореден път накараха залата да избухне в аплодисменти.

         Художествено-музикална програма - рецитал и песни с патриотична тематика на група ученици, под ръководството на филолога Мария Драганова, трогна до сълзи присъстващите. Най-малките ученици - първокласниците, заедно със своята мила и грижовна класна ръководителка Дянка Андонова, показаха на всички,че вече знаят да четат, пишат и смятат.

           Най-малките жители от родното село на Караджата - децата от ЦДГ „Иван Илчев" също поздравиха празнуващите учители и ученици с танци и песнички.

           Учениците от втори и трети клас също бяха подготвили песни и стихотворения, а четвъртокласниците не пренесоха в своя оранжев свят с оригинален танц. Друго тяхно участие, бе с песничка за жабата и скакалеца, която отново изпълниха чудесно.

           А групата за народни песни, представена от по-големите ученички, под ръководството на г-жа Пехливанова, заслужи бурните аплодисменти, изпълнявайки една патриотична и една народна песен.

         Драматизация за Хитър Петър представиха други ученици, предизвиквайки смях, разказвайки една от историите на героя от българските народни приказки.

         Чудесен завършек бе пайдушкото хоро, изпълнено от танцовия състав при ОУ „Стефан Караджа". След великолепното си изпълнение, те поканиха всички присъстващи да се включат в едно право българско хоро - един наистина запомнящ се финал.

          Не по-малко вълнуващ бе и вечерният концерт. В него участие взеха певческата група при НЧ „Възраждане - 1912 г." - град Болярово с ръководител Мара Христова и читалищен секретар  Мария Христова, детският танцов състав „Боляровче" с хореограф Румен Тодоров и танцов клуб „Цветница" - град Елхово с художествен ръководител и хореограф Димитър Чернилов.

         Чудесната организация на незабравимите изпълнения бе дело изцяло на госпожица Дора Карагьозова (дългогодишен преподавател в ОУ „Стефан Караджа" и член на читалищното настоятелство на НЧ „Стефан Караджа").

         Народните изпълнения на талантливите боляровски певици и кръшните танци на децата от „Боляровче" и гостите от „Цветница" предизвикаха нестихващи и заслужени аплодисменти.

        Трогната от невероятните изпълнения, госпожа София Минева поздрави учениците и учителите с празника и обяви от името на общинския кмет Христо Христов парична награда от 200 лева за всички тях по този тържествен повод. Децата от училището, каза отговарящата за образованието и културата в общината госпожа Минева, са отдавна доказали своя талант с участието си в множеството мероприятия. И тази година, тя, а и всички останали, са останали очаровани и възхитени от изпълненията на всички, взели участие в тържествата. На учителския колектив, начело с  високоерудирания директор на училището Димитър Дичев, госпожа Минева пожела да са все така всеотдайни и още много успехи, за да поддържат традициите в образованието в общината.

 

  •