Начало » Новини » Новинa
Актуално
Боляровските пенсионери сред красотите на Рила и Пирин

20 Май 2016

 

Боляровските пенсионери сред красотите на Рила и Пирин

 

Лора Величкова  

 

         Уикенд в Рила и Пирин бе поредната дестинация на членовете на Пенсионерски клуб - Болярово на 14-15 май 2016 година. Председателят на клуба Елена Николова за пореден път организира интересна екскурзия, като за един уикенд, записалите се успяха да посетят няколко много впечатляващи места -  Рилски манастир, Мелник, Петрич, Рупите, Роженски манастир, Сепарева Баня.

        За своето поредно пътуване боляровци отново предпочетоха туристическа агенция „Валерос"- Ямбол, техен гид и този път бе любимката им - собственичката на агенцията - хчаровната и енергична Валя Рангелова, а шофьор - познатият на повечето екскурзианти Желязко Ставрев. Един екип, станал любим на всички и винаги оправдаващ доверието им.

      Дълго още ще се говори за този незабравим уикенд - за магията на светите места и красивите забележителности, радвам се,че за пореден път бях част от тази сплотена група.

       Първият обект, който посетихме бе Рилският манастир - един от символите на България и предпочитана туристическа дестинация. Манастирът е разположен в дебрите на Рила планина, между реките Рилска и Друшлявица, на 1147 м надморска височина. Рилската света обител е основана през първата половина на Х век. Историята й е пряко свързана с първия български отшелник св. Йоан Рилски, който се установил в района и се отдал на пост и молитва.         Първоначалното място на манастира било в близост до пещерата, която светецът избрал за своя обител. След смъртта му през 946 г., св. Йоан Рилски бил погребан до пещерата, в която е намирал усамотение. Цар Петър (управлявал 927 - 969 г.) пренесъл мощите на Рилския чудотворец в Средец (София) и тогава вероятно той бил канонизиран за светец. Мощите били върнати в Рилската света обител през 1469 г.

         След това се отправихме към Мелник - най-малкият град в България (208 души), скътан в южните склонове на Пирин, сред пясъчни пирамиди с причудливи форми. Градът е създаден още през античността. Привлекателен със старинните си къщи, легендарна история, невероятна природа и ароматни вина. Мелник очарова туристите, с пейзажа на Мелнишки пясъчни скали, привлекателните старинни къща с богата архитектура, прекрасната природа и хубавото червено вино. Градът е обявен за културно - исторически резерват.

Нощувката бе в най-големият хотел, а вечерната забава, изпълнена с емоции и изненади.

Вторият ден посетихме Роженския манастир, къщата-музей на баба Ванга в Петрич и храма „Света  Петка Българска" в местността Рупите.

       Роженският манастир „Свето Рожество Богородично" е най-голямата обител в пиринския край и един от няколкото средновековни български манастири, запазени сравнително непокътнати и до днес. Според летописи, пазени в Атон, Гърция, той е създаден в далечната 890 г. Църквата на манастира - Свето Рождество Богородично, впоследстви дава името си на близкото село Рожен. По време на управлението на Деспот Алекси Слав, губернатор на региона при царуването на Цар Калоян (1197-1207) и неговия племенник, манастира е обогатен с няколко нови сгради. Както и други манастири, така и Роженския си има своя чудотворна икона-защитничка (на Дева Мария), която се пази в кивот в параклиса "Св. Св. Козма и Дамян". Според преданието, иконата е едно от малкото копия от светено желязо, собственост на вдовица от Никея (Гърция).

      В къщата на пророчицата, всеки имаше възможността  да се докосне до живота на Вангелия Пандева Гущерова (или Баба Ванга). Музеят отваря врати 12 години след смъртта на пророчицата - на 5 май 2008 г. В дома й са съхранени хиляди от личните й вещи, сред които подаръци от благодарните посетители, множество икони, дрехи, прибори и дори земя от Божи гроб. Видяхме снимки и портрет на самата Ванга, както и чудотворна икона, за която се вярва, че сбъдва желанията на допрелите се до нея.

        Изморена от теглото на хилядите чужди злощастия, три години преди смъртта си пророчицата окончателно се премества в своята къща в местността Рупите. Това е мястото, което я зарежда с енергия и й вдъхва сили. Постройката е разположена сред множество минерални извори с температура от 75°С. За тяхната вода Баба Ванга казвала, че е вълшебна, но не трябва да се продава, защото тогава би изчезнала. В близост се намира и изгасналият вулкан Кожух - единственият функционирал някога на територията на днешна България. Според иманяри и археолози Ванга предсказала, че на това място лежи древно златно съкровище. Въпреки легендата, че то е пазено от свирепа многоглава змия, стотици авантюристи прекарват години в неговото търсене. Храмът „Св. Петка Българска" не е признат от православната църква. Въпреки своята неканоничност той се превръща в притегателно място и последна надежда за стотици изстрадали души. А всичко това става възможно благодарение на хилядите левове от дарители и безплатната работа на архитекта.

      По пътя минахме през Сепарева баня, където е единственият в България и континентална  Европа гейзер - фонтан с 103 градуса температура на водата.  „Гейзера - фонтан" в гр. Сапарева баня е изригнал за първи път през 1957 при сондаж между планината и котловината при хидрологични проучвания на 73 м дълбочина. Минералната вода извира естествено на височина 18  м.  като температурата при неговия извор е 103°, което го прави най - горещият в Континетална Европа, с няколко градуса повече от италианските Софиони и Джуржитела.

        Така завърши поредната незабравима екскурзия на боляровци. Несъмнено много емоции и спомени ще пазят още дълго и ще разговарят за красивите места, събирайки се в клуба всеки ден. А най-вероятно вече планират нова екскурзия - нещо невиждано до този момент, което ще остави поредните чудесни спомени.

 

        Благодаря ви, че ме направихте част от това невероятно преживяване!

  •